Puolustusministeri Niinistö: Maanpuolustustahdon kehitystä pitää lähivuodet seurata

Nuorten asenteiden muutos huolestuttaa puolustusministeriä, toisaalta varusmiesten eli ”todellisten tekijöiden” maanpuolustustahto on vahva
Maanpuolustustahto

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei vielä soittele hälytyskelloja maanpuolustustahdon ja nykyisen asevelvollisuusjärjestelmän tuen laskusta. Hänen mukaansa kehitystä on kuitenkin syytä tarkasti seurata.

MTS:n kyselyssä Niinistö pitää huolestuttavimpana sitä, että maanpuolustustahto on heikentynyt voimakkaimmin nuorten joukossa.

– Ei tässä vahvoja johtopäätöksiä kannata tehdä, mutta tätä kehitystä on syytä seurata, että onko kyseessä trendi. Kyllä tätä vielä pari vuotta kannattaa katsoa, Niinistö kommentoi.

Hän muistuttaa, että kahden kolmasosan tuki aseelliselle maanpuolustukselle kaikissa tilanteessa on kansainvälisesti edelleen hyvin korkea.

Kotiutuneille varusmiehille tehdyissä palautekyselyissä on myös saatu MTS:n kyselyä korkeampia lukuja maanpuolustustahdolle.

– Siinä mielessä en ole huolestunut, että näiden meidän todellisten tekijöiden maanpuolustustahto olisi laskenut, Niinistö sanoo.

Miesten yleisen asevelvollisuuden osalta Niinistö laittaa nykyjärjestelmän kannatuksen laskun MTS-kyselyssä ainakin toistaiseksi normaalin vaihtelun piikkiin.

– En osaa tästä olla vielä huolissaan, kun käytännössä kolme neljäsosaa kannattaa nykyistä järjestelmää, Niinistö sanoo.

Ilmastonmuutoksen nousu kyselyn ykköshuolenaiheeksi ei ole puolustusministerin mukaan ollenkaan yllättävää.

– Sitä on niin rummutettu joka tuutista, Niinistö kuvaa.