Puoluesihteeri Pirkkalainen vastaa Sirkka-Liisa Anttilan kritiikkiin keskustan puoluekokousjärjestelyistä – koronayllätyksiin "ei tietenkään voitu olla varautumatta"

”Keskustan toiminta perustuu jatkossakin ihmisten kohtaamiseen”
Keskusta

Syy sille, että keskusta vaatii osallistujilta ennakkoilmoittautumista puoluekokoukseensa, on koronapandemia, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo.

Keskustaväki on kummastellut poikkeavaa järjestelyä ja sen jatkoa nyt, kun koronatilanne on parempi ja yhteiskuntaa avattu. Samoin vaatimus yhteystiedoista verkkosivujen ilmoittautumislomakkeessa on kummastuttanut, kaikilla kun ei ole sähköpostia saati internet-yhteyttä.

Sääntömääräiset puoluekokoukset tulee kutsua koolle viisi kuukautta ennen kokousta. Keskustan säännöt vaativat kokouskutsun julkaisun Suomenmaassa, jonka paperilehti ilmestyy kerran kuukaudessa.

Keskustan puoluekokous järjestetään 10.–12. kesäkuuta Lappeenrannassa.

– Siitä lähdettiin laskemaan, milloin kutsu pitää julkaista, niin päätös tehtiin puoluehallituksen kokouksessa 19. marraskuuta, puoluesihteeri avaa Suomenmaalle.

– Kun muistellaan, millainen koronatilanne oli silloin, ja miten se paheni loppuvuotta kohden, niin ei tietenkään voitu olla varautumatta.

Ennakkoilmoittautuminen tekee mahdolliseksi erilaiset järjestelyt, jos koronatilanne näin vaatii. Osallistujien yhteystiedot on kysytty Pirkkalaisen mukaan siksi, että mahdollisten järjestelytarpeiden takia heihin saadaan yhteys.

– Vastaavasti hyödynsimme korona-ajan poikkeuslakia Oulun puoluekokouksessa 2020. Siinäkin tehtiin koronan takia loppumetreillä kokouksen hajauttaminen piiritason kokouspaikkoihin.

Yhdistyslain poikkeus on voimassa vielä Lappeenrannan puoluekokouksen ajan, alkavan kesäkuun loppuun.

Pitkäaikainen puoluevaikuttaja Sirkka-Liisa Anttila haluaa pitää keskustan toiminnan mahdollisimman matalan kynnyksen toimintana. Hänen mielestään puoluekokousjärjestelyt eivät tue tätä periaatetta. (Kuva: Jari Laukkanen)

Puoluekonkari Sirkka-Liisa Anttila kirjoitti Suomenmaan mielipidepalstalla ihmettelevänsä menettelyä, joka hänen mielestään saattaa sulkea useita kiinnostuneita ulos. Paikan päälläkin pitää päästä mukaan hänen mielestään. Kirjoitus herätti runsaasti keskustelua keskustalaisten joukossa.

– Kynnys tulla puoluekokoukseen nostettiin liian korkealle: pitää ilmoittautua etukäteen ja pitää ilmoittautua oman sähköpostin kautta, Anttila kummasteli.

– Nettiä pitää hyödyntää, mutta rinnalla pitää aina olla vaihtoehto.

Puoluesihteeri toteaa, että sähköposti ei ole ollut pakollinen.

– Ihmiset ovat voineet ja voivat olla piiritoimistoihin yhteydessä, tai puoluetoimistolta on välitetty tieto piirin toiminnanjohtajalle. Kenenkään mahdollisuutta ilmoittautua viralliseksi tai epäviralliseksi edustajaksi ei rajoiteta, eikä saa rajoittaa. Kaikki saavat tulla, kunhan ovat ilmoittautuneet määräaikaan mennessä.

Anttila kritisoi myös sitä, että keskustan nettilomakkeella voi ilmoittaa vain itsensä.

– Puolison sähköpostissa tehty ilmoitus molempien osallistumisesta ei kelvannut!

Tätä kritiikkiä Pirkkalainen pitää aiheellisena, ja toteaa, että kyse on järjestelmän tekniikasta. Hän muistuttaa kuitenkin, että yhdistyslain mukaan jokaisen tulee huolehtia omasta edustuksestaan.

Toisen ilmoittaminen on edelleen mahdollista oman piiritoimiston kautta.

Pirkkalainen kertoo myös kentältä tulleen selvää viestiä siitä, että korona-ajan edellytyksiin on totuttu, ja digitaalisuuden hyödyt ja mahdollisuudet osataan laajalti. Kuitenkaan aitoja kohtaamisia, joita myös Anttila korostaa kirjoituksessaan, ei voi korvata.

– Keskustan toiminta perustuu jatkossakin ihmisten kohtaamiseen.

Kommentit (2)

  • Lukija9

    Se täåstä nyt vielä puuttui, että entiset kellokkaat ja nykyaktiivit alkavat juupaseipäs nokittelun julkisesti. Lienee tosiasia tässäkin nokittelussa, että jokaista ei voida mielinkielin silitellä ja taputella. Pidetään puoluekokous, eikä olla sielläkään mielin kielin, vaan palataan vihdoinkin pienen ihmisen ja maaseudun asialle ryhdikkäästi. ”Mikään ei voi estää, kunhan aatteemme kestää, nousua yhä esiin valoisempiin kesiin, uskoen parempaan tulevaan”!

  • Lukija69

    Keskustasta on tullut yltiöliberaalinen puolu. Se, jos mikä, syö kannatusta. On palattava juurille ja nostettava aluepolitiikka kaikessa tekemisessä ytimeen. Sen avulla noustaan ja on ennekin noustu.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen