PS-Nuoret pitää valtionavustuksen mahdollista takaisinperintää kohtuuttomana

Järjestön mukaan valtionavustuksen menettäminen olisi liian raskas seuraamus virheeksi tunnustetusta Twitter-viestistä
Perussuomalaiset

Perussuomalaisten nuortenjärjestö on vastannut opetusministeriön lähettämään kirjeeseen, jossa yhdistystä uhataan sen saaman valtionavustuksen takaisinperinnällä nuorisolain kanssa ristiriitaisen viestinnän vuoksi.

Kiistan keskiössä on PS-Nuorten Twitter-tilillä toukokuussa julkaistu viesti, joka tulkittiin kehotukseksi äänestää eurovaaleissa perussuomalaisia, jotta Suomessa ei olisi ihonväriltään pääväestöstä poikkeavia ihmisiä.

Viestissä PS-Nuoret julkaisi kuvakaappauksen eurovaalimainoksesta, jonka kuvassa esiintyy tummaihoinen perhe ja joka kehottaa päättämään Euroopan tulevaisuudesta.

PS-Nuorten tili julkaisi kuvan saatetekstillä, jossa kehotetaan äänestämään perussuomalaisia, ”jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä”.

Viestin julkaisi PS-Nuorten varapuheenjohtaja Toni Jalonen, joka pahoitteli viestiään toukokuun lopulla.

– Twiittini oli ajattelematon, ja toimin impulsiivisesti idean syttyessä. Myöhemmin ymmärsin, että nyt meni metsään, mutta vahinko oli ehtinyt jo tapahtua, Jalonen kommentoi tuolloin PS-Nuorten tiedotteessa.

Yhdistys vetoaa ministeriölle lähettämässään vastauksessa suhteellisuusperiaatteeseen.

Sen mukaan valtionavustuksen lopettaminen ja takaisinperintä olisivat tavoiteltavaan julkiseen etuun nähden liian raskaita seuraamuksia virheestä.

Ministeriö oli jo 20. maaliskuuta keskustellut PS-Nuorten kanssa järjestön julkisista kannanotoista, jotka koskivat maahanmuutto- ja turvapaikka-asioita sekä kielellisten, kulttuuristen ja muiden vähemmistöjen oikeuksia.

Keskustelussa käytiin läpi esimerkkejä järjestön kannanotoista, jotka olivat mahdollisesti ristiriidassa nuorisolain kanssa.

Kannanotot koskivat muun muassa etnistä profilointia, eurooppalaisuuden määritelmää ja suhtautumista monikulttuurisuuteen.

Ministeriö kertoi PS-Nuorille, että jos tällaiset kannanotot jatkuvat, voi seurauksena olla valtionavustuksen menettäminen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi 4.3.2019 PS-Nuorille 115 000 euron suuruisen yleisavustuksen järjestön toimintaan vuodelle 2019.

Ministeriöltä kerrotaan STT:lle, että PS-Nuorten vastaus käsitellään ja valtionavustuksen takaisinperintäpäätös tehdään kesäkuun aikana.

– Tutustumme tähän materiaaliin, mitä he ovat lähettäneet, ja teemme lopullisen päätöksemme ensi tilassa. Siihen voi mennä vähän aikaa, kun meillä on aika vaikea työtilanne täällä tällä hetkellä. Siinä voi viikko pari vierähtää, kertoo ministeriön erikoissuunnittelija Mikko Cortes Tellez.