Professori suitsuttaa bensan hinnannousua Ylellä: Melkein parasta, mitä pitkään aikaan on tapahtunut

Polttoaineiden hinnat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Heikki Hiilamo pitää polttonesteiden huimasti kohonneita hintoja positiivisena asiana nimenomaan ympäristön ja fossiilisten polttoaineiden vähentämisen kannalta.

– Juuri nyt meillä on mahdollisuus pelastaa maapallo lapsillemme vähentämällä riittävän rajusti fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Siksi – vaikka kuinka sattuisi – bensan hinnannousu on niin hyvä asia, Hiilamo suitsuttaa Ylen kolumnissaan.

Bensan kallistuminen kiihdyttää Hiilamon mukaan myös inflaatiota.

– Toisin kuin esimerkiksi leivän hinnan kallistuminen, tämä on kuitenkin hyvää eli toivottua inflaatiota. Jos bensan hinnan ei anneta nousta, sen kulutus ei vähene eikä ilmastotavoitteita saavuteta, hän perustelee.

Iso kysymys Hiilamon mielestä toki on, kuinka pidetään huolta pienituloisista, joiden elämää hinnannousu tällä hetkellä eniten kurjistaa.

Hienon esimerkin maailmalta tarjoaa hänen mukaansa yllättäen Iran.

– Maan presidentti poisti vuonna 2010 energian hintatuet, minkä seurauksena bensiinin hinta nelinkertaistui ja dieselin yhdeksänkertaistui .Vastapainoksi Iran otti käyttöön eräänlaisen perustulon. Koska hallitus ei pystynyt tunnistamaan pienituloisia, tuki maksettiin kaikille. Samansuuruisen tuen vaikutus oli kuitenkin kaikkein suurin pienituloisille, hän selvittää.

Myös Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorina toimiva Hiilamo peräänkuuluttaa Suomeenkin polttoaineiden veronalennusten sijaan entistä korkeampia veroja ja hintoja fossiilisille polttoaineille ja uudenlaisia keinoja hinnannousun kompensoimiseksi pienituloisille.

– Pidän lupaavimpana keinona energiahintojen nousua kompensoivaa perustukea. Se olisi samankaltainen kuin paljon puhuttu perustulo, mutta toimisi erillään sosiaaliturvasta, professori ehdottaa.

Kommentit (1)

  • PETERI KAARLO

    Nyt kun raakaöljyn hinta antaisi mahdollisuuden päästä kokonaan eroon öljypohjaisista polttoaineista hinnoittelemalla oikein biopohjaiset polttoaineet, niin mitä tekee öljyteollisuus? Nostaa ahneuksissaan biopolttoaineiden hintoja samaa tahtia kuin öljypohjaisten, vaikka korotuksille ei ole mitään perustetta. Biopolttoaineitahan ei valmisteta raakaöljystä. Varsinkaan ns. uusiutuvan biodieselin hinnankorotuksille ei ole mitään perusteita.

    Jos biodiesel ja -bensiini ymmärrettäisiin hinnoitella nyt reilusti halvemmaksi kuin raakaöljypohjaiset polttoaineet, öljypohjaisista päästäisiin eroon hetkessä. Tämä olisi Suomen kansantaloudenkin kannalta erittäin järkevää, kun ulkomaisen raakaöljyn tuonti loppuisi lähes kokonaan. Samalla tulisi hoidettua se pienituloisten liikkuminenkin, kun polttoaineiden hinnat laskisivat.

    Miksi ihmeessä näin ei ole jo tehty? Asiassahan ei ole lainkaan huonoja puolia.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen