Tieku: Suosikkijuoma voi pidentää elämää, mutta se pitää nauttia oikealla tavalla
Suomessa ja muissa Pohjoismaissa juodaan paljon kahvia. Tämä tapa on tuoreen tutkimuksen mukaan hyväksi, sillä kahvin juominen vähentää kuolleisuusriskiä ja pidentää elämää.
Kahvi pitää tosin nauttia oikealla tavalla.
Tieteen Kuvalehden (Tieku) mukaan kahvin kuolleisuusriskiä vähentävä vaikutus näyttää liittyvän etenkin sen nauttimiseen mustana.
Yhdysvaltalaistutkijat analysoivat lehden mukaan 46 332:n vähintään 20-vuotiaan henkilön tietoja aiemmasta tutkimuksesta, jossa osallistujista kerättiin tietoja keskimäärin 9–11 vuoden ajan.
Seurantajakson aikana osallistujista 7 074 kuoli, ja tarkastelemalla heidän kahvinkulutustaan tutkijat saivat tietoa kahvinkulutuksen ja kuolleisuuden välisestä yhteydestä, Tieteen Kuvalehti kirjoittaa.
Tulosten mukaan kahvia juovilla näytti olevan merkittävästi pienempi ennenaikaisen kuoleman riski verrattuna heihin, jotka eivät kahvia juoneet. Jos kahvi kuitenkin nautittiin sokerin ja kerman tai maidon kanssa, sen kuolleisuusriskiä vähentävä vaikutus heikkeni.
Kaiken kaikkiaan havaittiin 14 prosenttia pienempi ennenaikaisen kuoleman riski niillä, jotka joivat kahvinsa mustana tai lisäsivät siihen vain vähän sokeria ja kermaa tai maitoa, verrattuna niihin, jotka eivät juoneet kahvia lainkaan. Kahden tai kolmen kupillisen päivittäinen kulutus näytti tarjoavan Tiekun mukaan suurimman hyödyn.