Hintarallista huolimatta öljyntuottajien ei odoteta rukkaavan tuotantomääriään

Venäjän hyökkäyksen jälkeen tynnyrin hinta on noussut 17 prosenttia
Talous

Suurten öljyntuottajamaiden ei odoteta nostavan suunniteltuja tuotantomääriään torstain kokouksessaan, vaikka korkeiden öljynhintojen piinaamat ostajamaat ovat toivoneet lisää öljyä markkinoille hintarallin hillitsemiseksi.

Sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa, on viitelaatu Brentin hinta noussut noin 17 prosenttia. Tynnyrin hinta oli torstaina liki 116 dollaria.

Wienin virtuaalikokouksessa ovat koolla öljyntuottajamaiden järjestö Opecin 13 jäsentä sekä 10 järjestön ulkopuolista tuottajamaata, joista suurin on Venäjä.

Edellisessä kokouksessaan kesäkuun alussa tuottajamaat päättivät kasvattaa tuotantoaan 648 000 tynnyrillä päivässä, mutta ratkaisu ei ole tuonut hintapaineisiin helpotusta.

Öljyntuottajamaat laskivat tuotantoaan tuntuvasti vuonna 2020 koronakriisin aikana, kun kysyntä romahti koronarajoitusten seurauksena. Viime vuonna tuotantoa alettiin kasvattaa uudelleen, mutta suuret öljynkuluttajat ovat toivoneet nopeampaa tahtia.

Analyytikot ovat kuitenkin arvioineet, että öljyn hintojen laskemiseksi tarvittaisiin talouden taantuma, tai ainakin taantumapelon leviäminen.

Monet öljyntuottajamaat eivät ole onnistuneet kasvattamaan tuotantoaan edes nykyisten kiintiöiden tasolle. Iranin, Venezuelan ja nykyään myös Venäjän vientiä rajoittavat talouspakotteet.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on lähdössä vierailulle Saudi-Arabiaan keskustelemaan öljyntuotannosta, mutta vierailun ei odoteta johtavan tuotantomäärien kasvuun. Arabiemiraatit on Bidenin vierailun edellä viestinyt, että sen tuotanto on jo lähellä ylärajaansa. Myös Saudi-Arabialla on rajalliset mahdollisuudet kasvattaa tuotantomääriään.