Professori penää Ylellä poliitikoilta vastausta: Mitä tapahtuu ihmisille, jotka eivät saa töitä?
Päättäjien pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota eriarvoisuuden vähentämiseen, sanoo Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari Ylen ikkunan kolumnissaan.
Saari kertoo, että työllisyyden edistäminen on pitkään ollut suomalaisen sosiaali- ja terveyspolitiikan keskeisimpiä tavoitteita.
Tämä ajattelu on kuitenkin Saaren mukaan uhattuna, koska nykytasoinen talouskasvu ei nosta työllisyyttä. Saari ei usko myöskään työn kannustimien lisäämisen muuttavan kokonaiskuvaa merkittävästi.
– Nousee esiin iso kysymys, josta poliitikot eivät saa otetta: mitä tapahtuu niille sadoille tuhansille ihmisille, jotka eivät uudistuksista ja tavoitteista huolimatta kiinnity työelämään?
Saaren mukaan ilman työsuhdetta oleva työikäinen suomalainen voi säilyttää kohtuullisen elämänlaadun alhaisellakin elintasolla, mikäli asunto-, pari- ja pankkisuhde ovat kunnossa.
– Suomi kuitenkin tulee tarjoamaan kylmää kättä niille suomalaisille, joiden elämästä puuttuu pitempiaikaisesti useampi kuin yksi näistä perussuhteita. Yhä useammat ihmiset joutuvat täydentämään etuuksiaan ja palvelujaan toimeentulotuella, joka ei pitkäaikaisesti käytettynä ole elämiseen riittävä etuus.
Saari kertoo kysyneensä kysymyksen työtä vaille jäävien suomalaisten kohtalosta useilta poliitikoilta ja virkamiehiltä, mutta saaneensa vastaukseksi aina työn ja kannustimet.
– Vaihtoehtoista politiikkaa ei ole. Mielestäni pitäisi olla, Saari sanoo.
Professori ehdottaakin hallitukselle, että se perustaisi poliittiselta ja tieteelliseltä painoarvoltaan riittävän komitean, jonka ainoaksi tehtäväksi asetettaisiin yhteiskunnallisen eriytymisen pysäyttäminen julkisia menoja lisäämättä.
– Toimeksianto olisi sikälikin järkevä, että vaikka hallitus ei voi tuottaa kasvua ja työllisyyttä, se voi aina uudistaa yhteiskuntapolitiikkaa eriarvoisuutta vähentävästi.