Professori MTV:lle Eurooppaa uhkaavasta energiakriisistä: Tämä on Suomen heikko kohta

Energia

Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund kertoo MTV Uutisille, miksi suomalaisia kehotetaan varautumaan sähkönsäästötalkoisiin, vaikka Suomi ei ole monien muiden Euroopan maiden tavoin riippuvainen venäläisestä maakaasusta.

– Vaikka meillä on asiat selvästi paremmin kuin Keski-Euroopassa, niin tässä varaudutaan siihen, että kriisi heijastuu myös meille. Kriisi heijastuu esimerkiksi sähkömarkkinoiden kautta ja sähkön saatavuuteen saattaa liittyä ongelmia.

Lundin mukaan Suomelle voi tulla vaikeuksia hankkia sähköä riittävästi ulkomailta. Perinteisesti Suomi on ostanut sähköä muun muassa Venäjältä ja Ruotsista.

– Suomi on poikkeuksellisen riippuvainen sähköntuonnista. Suomen sähköstä 20 prosenttia tulee tuonnista ja talviaikana voidaan sanoa, että linjat ovat kuumana Ruotsista. Suomeen tuodaan sähköä myös Venäjältä. Voi olla, että tulee jopa pulaa sähköstä.

Professori uskoo, että Keski-Euroopan maat pyrkivät siirtymään kaasusta sähköön. Muutos nostaisi sekä sähkön tarvetta että

Lund arvioikin, että Suomessa jouduttaisiin säännöstelemään sähköä, jos Ruotsilla ei riittäisi sähköä myytäväksi itäiselle naapurilleen.