Pro ilmoitti uusista ilmailualan tekniikkaa koskevista lakoista, Palta kritisoi

Työriitaa on koitettu selvitellä valtakunnansovittelijan johdolla, mutta neuvottelut ajautuivat umpikujaan
Työmarkkinat

Ammattiliitto Pro ilmoitti iltapäivällä neljästä uudesta ilmailualan tekniikkaa koskevista lakosta. Meneillään oleva maanantaina alkanut lakko jatkuu edelleen.

Seuraavan työtaistelun on tarkoitus alkaa 17. helmikuuta ja jatkua kaksi päivää. Tämän jälkeen lakot alkavat viikon välein ja jatkuvat pari päivää. Lakot koskevat muiden muassa Finnairia ja maapalveluyritys Swissportia.

Pro hakee lakolla oikeutta solmia järjestöön kuuluvalle Ilmailutekniikan ammattiyhdistykselle ITA:n jäsenille oma työehtosopimus Palvelualojen työnantajat Paltan kanssa. ITA on irtautunut Ilmailualan unionista IAU:sta, jolla on työehtosopimus Paltan kanssa.

Pron mukaan Puolustusvoimille tehtävä työ on rajattu työtaistelutoimenpiteiden ulkopuolelle.

Palta kritisoi Pron uusia lakkoja. Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo tiedotteessa, että kyseessä on työntekijäjärjestöjen keskinäinen kiista, jota Palta tai yritykset eivät voi yksin ratkaista.

Työnantajapuolta edustavan Paltan ja Ilmailualan unioni IAU:n välisessä työehtosopimuksessa on rinnakkaissopimuskielto, minkä vuoksi Paltan ole mahdollista ratkaista asiaa Pron haluamalla tavalla sopimusteitse ilman IAU:n lupaa.

Myös Pron yhtyminen voimassa olevaan sopimukseen edellyttää lain mukaan IAU:n suostumusta.

Työriitaa on soviteltu tällä viikolla valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Valtakunnan sovittelijan toimiston tiedotteen mukaan Pro hylkäsi eilen sovintoehdotuksen, jonka Palta hyväksyi.

Tiedotteen mukaan mahdollisuudet edetä neuvotteluissa on tällä erää selvitetty, minkä vuoksi sovittelun jatkamiseen ei tällä hetkellä ole edellytyksiä.