Presidentti Niinistö onnitteli Etiopiaa Nobelin rauhanpalkinnosta: Tämä osoittaa, että pitkäkestoinen konflikti voidaan ratkaista

Presidentin vierailu

Presidentti Sauli Niinistö näkee Etiopian pääministerille Abiy Ahmedille myönnetyn Nobelin rauhanpalkinnon tunnustuksena merkittävälle työlle Afrikan sarvessa.

Niinistö onnitteli Etiopiaa palkinnosta tapaamisessaan presidentti Sahle-Work Zewden kanssa. Suomen presidentti on Etiopiassa ensimmäisellä virallisella vierailulla Afrikkaan.

– Tämä on esimerkki siitä, että pitkäkestoinen konflikti voidaan ratkaista. Se on rohkaiseva viesti meille kaikille, Niinistö sanoi tapaamisen jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Presidentti Sahle-Work Zewden mukaan palkinto ei ole ainoastaan kunnianosoitus koko Etiopialle vaan tärkeä myös maan rajojen ulkopuolella.

– Se näyttää, että voimme ratkaista omat ongelmamme, Etiopian presidentti vastasi suomalaismedian esittämään kysymykseen palkinnosta ja rauhanprosessista.

Hän kuitenkin myönsi, että prosessi on vielä kesken ja että pitkäkestoisiin tuloksiin ei ole nopeita ratkaisuja. Esimerkiksi Eritrean ja Etiopian raja oli vain lyhyen aikaa auki rauhansopimuksen jälkeen.

– Käänsimme uuden sivun. Nyt meidän pitää vielä kirjoittaa uusi sivu, presidentti sanoi.

Palkinto tuli muun muassa rauhanprosessista naapurimaa Eritrean kanssa. Lisäksi palkintoperusteissa kehuttiin pääministerin aloittamia demokraattisia uudistuksia kotimaassaan, kuten tuhansien poliittisten vankien vapauttamista sekä tiedotusvälineiden sensuurin purkamista.

Etiopia ja Eritrea solmivat rauhansopimuksen viime vuoden syyskuussa. Maiden välisessä sodassa kuoli kymmeniätuhansia ihmisiä.

Presidentti Niinistö kertoi, että presidentit keskustelivat rauhan lisäksi tasa-arvosta ja ilmastonmuutoksesta. Etiopian pääministeri onkin vahvistanut naisten asemaa politiikassa ja yhteiskunnassa.

– Uskon, että Suomessa emme puhuisi hyvinvointivaltiosta, jos emme olisi avanneet ovia tytöille ja naisille, Niinistö sanoi.

Lehdistötilaisuuden jälkeen Niinistö siirtyi tapaamaan pääministeri Abiyta. Suomalaismedian oli tarkoitus seurata presidenttiä, mutta viime tingassa toimittajien mahdollisuus tavata tuore nobelisti peruttiin.