Posti käynnistää jakelua koskevan tarjouskilpailun haja-asutusalueilla – alihankinnan osuus kasvoi jo viime vuonna 44 prosenttia

Postinjakelu

Posti käynnistää ensi kertaa hankintamenettelyn yleispalvelukirjeiden viisipäiväisen jakelun hankkimiseksi alueilla, joilla ei ole sanomalehtien varhaisjakelua.

Kilpailutukseen osallistumisesta kiinnostuneet yritykset voivat ilmoittautua mukaan tarjouskilpailuun Postin sivulta löytyvän ilmoittautumislinkin kautta.

Ensi heinäkuun alussa voimaan tulevan postilain muutoksen mukaan Postin tulee kilpailuttaa yleispalvelukirjeiden eli postimerkillä tai muilla käteismaksutavoilla varustettujen kirjeiden ja korttien viisipäiväinen jakelu alueilla, joilla ei ole täysin kattavaa kaupallisin ehdoin sovittua tilattujen sanomalehtien varhaisjakelua.

Hankintamenettelyn avulla on tarkoitus luoda uutta jakelutoimintaa haja-asutusalueille.

Posti pitää erittäin hyvänä, että haja-asutusalueiden jakelussa eri toimijoiden yhteistyötä lisätään.

–  Tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun postilain mukainen yleispalvelukirjeiden jakelun kilpailutus järjestetään. Prosessia tullaan jatkossa kehittämään saatujen oppien ja kokemusten perusteella, korostaa kilpailutuksesta vastaava johtaja Kaj Kulp Postin tiedotteessa.

Hankintamenettelyllä ei ole vaikutusta haja-asutusalueilla perusjakelussa tapahtuvaan sanomalehtien jakeluun, joka jatkuu normaalisti sopimusten mukaisesti.

Jo nykyisin Posti työllistää postinjakelussa ja kuljetuspalveluissa yli 600 alihankkijaa, joista suurin osa on pieniä yrityksiä.

Posti ostaa yrittäjiltä ja yrityksiltä alihankintapalveluita vuosittain noin 200 miljoonalla eurolla.

– Posti haluaa osaltaan olla tukemassa yrittäjyyttä haja-asutusalueilla. Alihankinnan osuus jakelussamme kasvoi 44 prosenttia viime vuonna, ja määrä on kasvussa ilman tätä tarjouskilpailuakin. Alihankinnalla ja kuljetusten yhdistämisellä tavoittelemme myös jakelukustannuksien keventämistä, sanoo Kulp.

Hankintamenettelyssä kilpailutuskohteet pohjautuvat viestintäviraston päätöksen mukaisesti kilpailutettaviin alueisiin.

Kilpailutuskohteita on yli 1 700.