Petri Honkonen syyttää Työterveyslaitosta sisäilmasairaiden kyykyttämisestä ja perää ministeri Kiurulta toimenpiteitä – ”luulosairaaksi leimaamisen on loputtava”

Sisäilmaongelmat

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen on huolissaan sisäilmasta sairastuneiden asemasta. Hän kritisoi etenkin Työterveyslaitosta sairastuneiden kyykyttämisestä.

Honkonen pitää vastuun väistelemisenä sitä, että Työterveyslaitoksen mukaan sisäilmasta johtuvien oireiden taustalla on rakennuksen kunnon lisäksi myös työntekijän psykososiaalinen kuormitus, huolestuneisuus sekä työilmapiiri.

Honkonen painottaa, että sisäilmaongelmista kärsiville on kaikissa tilanteissa varmistettava toimiva turvaverkko sekä sosiaaliturvan että terveydenhuollon palveluiden osalta.

– Keskusta on valmis nopeasti selkeyttämään tukea sisäilmaongelmien takia työpaikkaa vaihtaville. Vaadimme myös, että työterveys- ja valvontaviranomaisten on pystyttävä nykyistä parempaan yhteistyöhön.

Honkonen vaatii perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.) edistämään sisäilmasairauksien diagnosointia ja hoitoa.

Suomesta puuttuukin esimerkiksi sisäilmasairauksien diagnosointiin keskittyvä terveydenhuollon osaamiskeskus.

– Meidän on pystyttävä vastaamaan ihmisten arjen huoliin, että esimerkiksi sisäilman vuoksi työkyvyttömäksi tai työpaikkakyvyttömät eivät jää ilman toimeentuloa ja saavat hoitoa. Sisäilmasairaiden vähättely ja luulosairaiksi leimaaminen on loputtava, Honkonen korostaa.