Pelosi: Trump on vaarallinen, pantava viralta välittömästi

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vaatii, että presidentti Donald Trump pannaan viralta välittömästi. Pelosin mukaan Trump on vaarallinen, eikä hänen tulisi antaa jatkaa virassaan.

Pelosin mukaan varapresidentti Mike Pencen ja Trumpin hallituksen on välittömästi pantava toimeen perustuslain 25. pykälä, jolla voidaan aloittaa presidentin viraltapano.

Jos pykälää ei oteta käyttöön, kongressi on valmistautunut aloittamaan virkarikosprosessin.

–  En usko, että varapresidentin vastauksen saamisessa kuluu pitkään. Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer on tehnyt aikeemme tiettäväksi, joten kohta saamme tietää, mitä heille vastataan. Mutta heidän on vastattava tähän, Pelosi sanoi.

Myös Schumerin mukaan Trump tulisi panna heti viralta keskiviikkona tapahtuneen kongressin mellakan vuoksi.

– Se, mitä Capitol-kukkulalla tapahtui eilen, oli kapina Yhdysvaltoja vastaan, johon presidentti oli kannustanut. Nykyisen presidentin ei pitäisi jatkaa virassaan enää päivääkään, Schumer sanoi lausunnossaan brittilehti Guardianin mukaan.

–  Nopein ja tehokkain tapa, joka voidaan tehdä jo tänään, olisi poistaa presidentti virasta niin, että varapresidentti ottaa välittömästi käyttöön perustuslain 25. lisäyksen. Jos varapresidentti ja hallitus eivät sitä tee, kongressin tulisi kokoontua uudelleen ja nostaa syyte virkarikoksesta.