Paavi rikkoi vuosituhantisen rajan 20 vuotta sitten – "pitää osata antaa anteeksi"

Uskonnot

Tasan kaksikymmentä vuotta sitten, 6. toukokuuta 2001 paavi teki jotain, mikä ei aiemmin olisi ollut mitenkään mahdollista.

Paavi Johannes Paavali II vieraili tuolloin moskeijassa. Hän oli ensimmäinen paavi historiassa, joka teki näin.

Katolisen kirkon johtaja kohtasi islamilaisen maailman vierailullaan Syyriassa toukokuussa 2001. Kuun kuudentena päivänä hän vieraili Omayyadin moskeijassa.

Kyseinen moskeija on siitä merkittävä, että siellä sijaitsee väitetysti Johannes Kastajan hauta. Johannes on tärkeä hahmo sekä kristin- että islaminuskossa. Paavi kävi hiljentymässä hautapaikalla.

Damaskoksessa sijaitseva moskeija on perustettu 700-luvulla kristillisen kirkon paikalle islamin vallattua alueella alaa.

Paavi puhui keskinäisen kunnioituksen ja yhteisymmärryksen merkityksestä kristittyjen ja muslimien välillä.

– Kumpienkin pitää osata antaa anteeksi toisille kaikista niistä kerroista, kun toinen puoli on loukannut toista, hän sanoi vapaasti suomennettuna.

Oheiselta videolta (eri kieliä, englanninkielinen osittainen selostus) voit katsoa paavin vierailun.

Syyrian sunnimuslimien uskonnollinen johtaja, suurmufti Ahmed Kuftaro kiitti paavia merkittävästä eleestä.

– Tämä on tapaus, joka nousee historian yläpuolelle ja kantaa paljon hedelmää, mufti ilmaisi.

Itse myönteisesti juutalaisuuteen ja juutalaisiin suhtautunut paavi joutui matkallaan kuulemaan paljon juutalaisvastaista puhetta. Tämä johtui ristiriidoista juutalaisenemmistöisen Israelin ja muslimivaltaisen Syyrian välillä.

Esimerkiksi Syyrian uskonnollisten asioiden ministeri Mohammad Zyada käytti hyvinkin rajua kieltä.

– Meidän on oltava varuillamme meitä vastustavien Jumalan vihollisten juonien suhteen, siionistista vihaa islamia ja kristinuskoa vastaan levittävien suhteen.

Johannes Paavali II:n seuraajat ovat jatkaneet moskeijavierailuiden perinnettä. Benedictus XVI rukoili Istanbulin sinisessä moskeijassa vuonna 2006 ja nykyinen paavi Franciscus vuonna 2014.

Lähteet

The Irish Times 7.5.2001 (englanniksi).

Yleisradio 29.11.2014.

Helsingin Sanomat 11.2.2006.