Päätökset työllisyystoimista karvas paikka hallitukselle
Ansiosidonnainen työttömyysturva on kova pala hallitukselle, jonka on määrä päättää uusista työllisyystoimista.
Hallituspuolueista perussuomalaiset on jo aiemmin ilmoittanut, että se ei hyväksy yksipuolisia leikkauksia ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta painotti maanantaina, että hallituksen yksipuolinen leikkaus työttömyysturvaan olisi kilpailukykysopimuksen vastaista.
Hän sanoi, että kilpailukykysopimuksen myötä hallitus siivosi pois työttömyysturvan leikkauksen sisältäneen lisäsäästölistan.
– Olisi perin kummallista, jos tällaisen (leikkauksen) tekisivät, Eloranta sanoi.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoi, että puolueen kanta ansiosidonnaisen porrastukseen on muuttumaton.
– Meille on erittäin tärkeää, että Suomen hallitus on luotettava, sanansa mittainen. Kun kilpailukykysopimusta tehdessä on nimenomaan sovittu, että hallitus ei yksipuolisesti ryhdy leikkaamaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa ilman kolmikantaista suositusta tai sopimusta, niin tästä me perussuomalaiset tulemme pitämään kiinni myös jatkossa, Terho sanoi STT:lle.
Hallituksen asettaman, erimieliseksi jääneen työllisyystyöryhmän tavoitteeksi asetetuista 10 000 uudesta työpaikasta suurimman osan piti syntyä juuri ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutoksilla.
Terhon mukaan ansiosidonnaiseen ei nyt voi tehdä leikkauksia.
– Ei mitään sellaista, joka olisi leikkaava toimenpide, Terho sanoi.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan pitää käydä läpi kaikki vaihtoehdot, millä työllisyyttä voidaan parantaa. Hänen mielestään pöydällä ja keskusteluissa pitää olla myös ansiosidonnainen.
Työllisyystyöryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Martti Hetemäki luovutti maanantaina työryhmän erimielisen raportin.
altiovarainministeri Petteri Orpo tviittasi sen jälkeen, että hallitus päättää etenemisestä työllisyysryhmän muistion pohjalta ja on yhdessä sitoutunut 10 000 työllisen tavoitteeseen.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei halunnut spekuloida ansiosidonnaisen porrastuksella.
– Hallituksen on keskuudessaan käytävä nämä keskustelut, minkälaisia keinoja tässä voisi olla saavutettavissa. En lähde sulkemaan mitään yksittäistä keinoa pois, Kaikkonen sanoi STT:lle.
Terhon mukaan esimerkiksi budjettiriihessä päätetty Lex Lindström voidaan viedä suunnitellusti eteenpäin.
SAK:ssa ihmeteltiin sen laittamista työryhmän toimeksiantoon, koska hallitus on jo päättänyt pitkäaikaistyöttömien päästämisestä eläkkeelle.