Orpon hallitukselle lisää runtua talouspäätöksistä – keskusta ja vasemmistoliitto esittävät hallitukselle epäluottamusta
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus sai jälleen niskaansa epäluottamusesityksiä vuoden toisen lisäbudjetin palautekeskustelussa.
Valtiovarainvaliokunnan keskustalainen puheenjohtaja Markus Lohi näki, että hallitus on panikoinut yleisen arvonlisäveron korottamisessa, eikä toimenpide auta pitämään Suomen julkista taloutta kolmen ja puolen prosentin alijäämätavoitteen alapuolella.
– Tämän seurauksena hallituksen talouspolitiikalta ja yleisemminkin hallitusohjelman toteuttamiselta on putoamassa pohja pois, eikä hallitus siksi nauti eduskunnan luottamusta, Lohi esitti. Keskustan Eerikki Viljanen kannatti esitystä.
Lisäbudjettikeskustelussa myös vasemmistoliitto teki oman epäluottamuslause-ehdotuksen omistajapolitiikasta.
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen katsoi, että Petteri Orpon johtama hallitus on päättänyt pienentää valtion strategista omistajaroolia tavalla, jolla toteutuessaan on kauaskantoiset kielteiset seuraukset.
– Valtion rautatieyhtiö VR avataan yksityiselle voitontavoittelulle, mikä vaarantaa toimivan, kattavan, kohtuuhintaisen ja ekologisesti kestävän raideliikenteen Suomessa. Sama koskee Finaviaa.
Sarkkisen mukaan valtion ohjausvallasta Postissa ja Gasumissa ollaan omistusrajojen laskun myötä valmiita pitkälti luopumaan. Lisätalousarviossa haetaan myös mandaattia kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tuottavan, valtion kokonaan omistaman A-Kruunu Oy:n myymiselle, vaikka yhtiön toiminnan yhteiskunnalliset perusteet pikemmin vahvistuvat kuin heikkenevät, hän huomautti.
Sarkkisen mukaan hallituksen tulisi vahvistaa strategista ja yhteiskunnan kokonaisetua palvelevaa omistajapolitiikkaa tilanteessa, jossa on kyettävä samanaikaisesti turvaamaan laadukkaat julkiset palvelut eri puolilla Suomea ja toteuttamaan yhteiskunnan ja talouden nopea ja kestävä rakennemuutos.
Kokoomuksen ja perussuomalaisten johtama hallitus toimii Sarkkisen mukaan kuitenkin toisin valmistautuessaan valtion strategisen yhtiöomaisuuden myynteihin. Hän esitti, että tämän vuoksi eduskunta katsoisi, ettei hallitus nauti eduskunnan luottamusta. Puoluetoveri Timo Furuholm kannatti ehdotusta.
SDP:n Piia Viitasella oli puolestaan tukku SDP:n laatimia lausumaehdotuksia.
– Kolme niistä koskee tätä arvonlisäveroa, niin että sitä ei nostettaisi näin paljoa vaan maltillistettaisiin ja että se tulisi voimaan vasta ensi vuoden alussa ja että samaan aikaan peruttaisiin nämä indeksijäädytykset.
SDP edellyttää Viitasen mukaan myös, että A-Kruunua ei myytäisi ja kaipaa ryhtiä hallituksen asuntopolitiikkaan. SDP haluaa hallituksen myös palaavan liikennepolitiikassa parlamentaarisen työryhmän linjaamalle uralle.