Orpo täräytti keskustaa vasemmistoleimasimella – “Tulkaa pois sieltä"
Suurimman porvarillisen oppositioryhmän keskustan arvostelu hallituksen talouspolitiikkaa kohtaan innosti pääministeri Petteri Orpon (kok.) vastaiskuun eduskunnan keskustelussa puoliväliriihen päätöksistä.
Orpo sanoi luulleensa, ettei keskusta enää pääse enempää vasemmalle.
– Mutta se linja, jonka te olette valinneet suhteessa hallituksen talous-, työllisyys-, yrittäjyys- ja veropolitiikkaan vie teidät yhä syvemmälle vasemmiston kainaloon. Tulkaa pois sieltä, hän vetosi.
Ennen Orpon purkausta keskustan kellokkaat ehtivät höykyttää hallitusta muun muassa holtittomista ja rikkaita suosivista verojen alennuksista.
– Kun tätä pakettia hieman raaputtaa, niin ei se pieni- ja keskituloiselle enää kovin hääppöiseltä näytäkään, kun otetaan huomioon nämä verovähennysten poistot, mitä teette. Se veronkevennysten hyöty haihtuu savuna ilmaan, mutta jos tulosi ovat yli kymppitonnin kuussa, massia tulee. Silloin tulee massia ja huolella. Eihän tämä nyt ihan oikein mennyt, keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen päivitteli.
Myös keskustan ryhmäpuheenjohtaja Antti Kurvinen näki hallituksen tehneen pahan virheen priorisoituaan suurimpia yrityksiä ja kaikista eniten tienaavia suomalaisia suuren keskiluokan tukemisen sijaan.
– Te unohditte keskiluokan, Kurvinen syytti.
Entinen keskustaministeri Mika Lintilä näki, että puoliväliriihessa tehtiin merkittävä suunnanmuutos, kun saksia heiluttelevasta leikkuulautaprofiilista siirryttiin erittäin kovan riskin talouspolitiikkaan.
– Nyt tämä taloussuunnitelma on hyvin vahvasti sellainen, voisiko sanoa, ”toivotaan, toivotaan” -suunnitelma. Siellä on selkeästi ongelmia ja riskejä, joista liian paljon rakentuu esimerkiksi kirjanpitokikkailuun tai Sammon ryöstöön.
Lintilän mukaan dynaamiset vaikutukset verotuksessa on arvioitu erittäin korkealle. Optimismin ylärajoille.
– Ja on hyvin, hyvin epätodennäköistä, että ne tulevat toteutumaan.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen nosti esiin hallituksen päätöksen, jolla poistetaan ammattiliittojen jäsenyyden verovähennysoikeus ja asiasta nouseen polemiikin.
– Nyt ehkä hallituksesta teidän vinkkinne on, että jos ei kuulu ammattiliittoon, niin siinähän säästää rahaa. Minulla on tarjota palkansaajille toisenlainen vinkki: jos eroaa kokoomuksen jäsenyydestä, niin säästää sen jäsenmaksun, niin kuin OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto on tehnyt, mutta samalla voi varmistaa, että kokoomus ei pääse harjoittamaan talouspolitiikkaa, joka pahentaa julkisen talouden alijäämää ja velkaantumista, Tynkkynen sivalsi.
Vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen kyseli, mitä kokoomus oikein tarkoittaa anteeksipyynnöllään kampanjastaan, jossa se mainosti ammattiliittoon kuulumattomien työntekijöiden verotuksen kevenevän enemmän kuin liiton jäsenten.
–Tämä onkin yksi kehysriihen ideologinen hyökkäys ay-liikettä ja sopimusyhteiskuntaa vastaan, kun verovähennysoikeuden poiston tarkoitus on heikentää järjestäytymisastetta ja sitä kautta murentaa meidän pohjoismaista työmarkkinamallia, Pekonen tulkitsi.
Kurvinen ja muutkin keskustan edustajat tiukkasivat jälleen, mitä hallitus oikein tarkoittaa kirjauksellaan kiinteistöveron “kohtuullisesta” noususta kolminkertaiseksi.
– Kiinteistöveron korotuksillako maksetaan nämä pankkien veronalennukset?
Purra syytti puheenvuoron saatuaan keskustaa “röyhkeästä populismista” asiassa. Kyse on hänen mukaansa fiskaalisesti neutraalista uudistuksesta, jossa maapohjien arvostus saatetaan vastaamaan nykypäivän muuttuneita kustannuksia ja hintatasoa.
Purran mukaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Westendin tai Eiran kaltaisilla alueilla verotus tulee todennäköisesti kiristymään, mutta toisaalta jossain muualla se voi laskea.