Orpo pelästyi Saarikon avausta valtiojohtoisesta investointiohjelmasta – "tulee Kekkosen ajat mieleen"

Politiikka

Suurimpien puolueiden puheenjohtaja ovat yhtä mieltä siitä, että valtion raskas velkaantuminen koronakriisissä on perusteltua ja jopa välttämätöntä.

Iltalehden puheenjohtajatentissä kävi kuitenkin ilmi, että heillä on hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, miten talouskurimuksesta ponnistetaan takaisin pinnalle.

Hallituksen riveistä kuultiin uusi avaus valtiovetoisen investointiohjelman perustamisesta.

Keskustajohtaja Annika Saarikon mukaan sillä rohkaistaisiin yrityksiä sijoittamaan rahojaan Suomeen.

– Yritykset luovat työpaikat, ei hallitus. Tarvitsemme sellaisen maan, jossa halutaan omistaa, suunnitella ja tehdä, Saarikko visio.

Konkreettisena esimerkkinä suotavista julkisen vallan toimista Saarikko väläytti ajatusta investointiohjelmasta.

– Se lähtee ajatuksesta, että tällä maalla on ollut aina kriittisissä kohdissa sellainen hyvä ja oikea tapa, että valtio on tullut mukaan tukemaan yritysten investointeja. Se ei ole valinnut kasvualoja, mutta on tukenut hyvällä perusinfralla ja rakentanut teitä, sinne minne tehtaat ovat muodostuneet. Uskon, että esimerkiksi metsäteollisuus ja akkuteollisuus ovat aloja, joilla Suomi nousee.

Pääministeri Sanna Marin vahvisti, että hallituksessa on keskusteltu teollisuuspoliittisen ohjelman laatimisesta.

– Tämä tuodaan kehysriiheen. Itse lähtisin hakemaan ehkä vahvempaa yhteistyötä Pohjoismaiden kesken, Marin pohdiskeli.

Pääministerin mukaan ohjelmaan tarvittavia resursseja valtio saisi raavittua kasaan ainakin EU:n koronaelpymisvälineestä sekä vihreään siirtymään tarkoitetuista varoista.

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo kavahti etenkin sanaa ”valtiovetoisuus”.

– Siitä tulee Kekkosen ajat mieleen.

– Tässä on suuri ideologinen ero, koska me haluamme lähteä siitä, että meillä on dynaaminen yhteiskunta, jossa yritykset haluavat investoida ja tehdä tulosta ilman mitään tukiakin.

Erityisesti Orpo kammosi ajatusta ”julkisen sektorin paisuttamisesta”.

Saarikko kuitenkin rauhoitteli oppositiojohtaa, sillä että hallitus haluaa vain turvata vakaan toimintaympäristön.

Yritykset itse päättävät myös tulevaisuudessa, mikä on niiden liiketoiminnan kannalta viisainta.

Kommentit (3)

 • Lukija69

  Saarikko sopii hyvin vihervasemmistohallitukseen. Valtio hoitaa kaiken. Maidon myyntikin voidaan hoitaa valtion toimesta valtion kaupoissa.

 • Lukija26

  Kyllä yksityinen yrityselämä on Veturi ja siellä on myös harkittu ja pitkäjännitteinen osaaminen . Julkisen vallan on keskityttävä luomaan perusedellytyksiä yrittäjille ja työntekijöille jotta Suomessa saa yrittää ja tehdä kannattavaa työtä . Tuotteet joita valmistetaan on myös oltava aina kansainvälisesti kokonaistaloudellisesti hintakilpailukykyisiä ,muutenhan ne Eivät mene kaupaksi . Koulutus , ihmisten terveydenhuolto niihin on myös yhdessä osattava panostaa . Lopputulos tulee tätä kautta . Yritykset satsaavat omien työntekijöidensä osaamiseen koko työssäolo ajan niillä alueilla missä tarvitsevat lisää osaamista ? Tässä yhteistyö on tärkeää julkisen kouluverkon ja yksityisen yrityksen kanssa . Myös opiskelijoiden ”työssäolo” jaksojen opiskeluaikana ,hyöty on molemminpuolista ,koska kouluverkostot pysyvät ajan tasalla olleessaan myös muutoskykyisiä . ajan hengessä . Kun tähän lisätään vielä joustavuutta alkuvaiheessa työpaikoilla sopimiseen ,lopputulos Ei voi olla kuin kiitettävä . Orpolle toteaisin ”Kekkosen ” ajoista . Silloinhan Ei Pohjoiseen saatu ”investointeja” vaan valtio joutui ottamaan ohjat käsiin ,perustettiin ”Rautaruukki: Raaheen , jaloterästehdas Tornioon ,Outokumpu ;Pori oli toinen vaihtoehto . Junavaunutehdas Kainuuseen (vuorineuvos Helge Haavisto JNE.”ja Tuloman ja Kostamuksen rakennuskohteita ,koska Ruotsi veti työvoimaa ja nämä alueet kuihtuivat . Perustettiinpa Ouluun yliopisto jota vastustettiin perusteluin , että Ei sinne saada professoreita ja muita opettajavoimia ,tämä taisi olla (70)lukua , kun itsekkin kävin teknillistä koulua Oulussa . kuitenkin näissä oli aina yrityselämän osaajat huiput mukana ,johtamassa näitä yrityksiä eteenpäin . Menestys on pohjoisen alueen kehittämisen osalla lähtenyt työnkautta osaamisen ja myös koulutuksen satsauksien kautta .Varsinkin matkailuelinkeinojen kehittyminen ,pieni asia Ei ollut myöskään Rovaniemen yliopisto Sama on ollut täällä asuinpaikkakunnallani Keski-Suomessa ,monien vaiheiden jälkeen Valmetin tykkitehdas ,pakotti siirtymään sisämaahan tänne Keski-Suomeen syntyi johtava paperikonevalmistaja , traktoritehdas Tourulan asetehtaan jatkoksi (50)luvulla . Joka oli minulla (37v) hyvä työnantaja . Äänekosken tehdasinvestoinnit sellutehtaan osalla , sen ympärille kokoajan kehittyvä infra ,liikenneyhteydet ym asiat . Näiden investoinnit kuuluvat valtion hoidettavaksi siitä Kiitos Sipilän Hallitukselle ,jossa Sinä Orpo olit menestyksellisesti valtiovarainministerinä . Olet oikeassa annetaan yrityselämälle mahdollisuus kehittyä ja riskiäkin ottaen kehittää eri alueita yhdessä julkisen puolen kanssa , jonka perusedellytykset ovat luoda mahdollisimman optimaaliset mahdollisuudet yritysvetoisesti yrittää ,tämä Suomi entistä parempaan kuntoon .

  Ystävällisesti : Seppo Kotaniemi (75v)
  Keski-Suomi -Äänekoski .

 • Lukija23

  ompa mieluista, mukava kuulla, lukkee järkiveikon, sepon kelepo terveisijä!
  kirjota vasteiskii!

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen