Saarikko huolestui EU-elpymisrahastosta: "eivät halua tämän jäävän ainutkertaiseksi"

Politiikka

Puheet EU:n elpymisrahaston muuttamisesta pysyväksi saavat hallituksen johtokaksikolta kylmän vastaanoton.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kertaluontoinen koronaelvytysruiske EU:n sisämarkkinoille on tarpeen, mutta pysyvää rahoitusvälinettä Suomi ei ole siunannut.

– Onko tälle tulossa jatkoa, sitä emme tietenkään tiedä. Mutta me lähdemme siitä, että tämä on kertaluontoinen ja me olemme hyväksyneet tämän vain kertaluontoisena. Jos tällaista tulevaisuudessa esitetään, niin sitten pohdinta käydään sillon, mutta hallitus lähtee siitä, että me olemme sitoutuneet vain tähän – emme mihinkään tuleviin mahdollisiin välineisiin, joista on väläytelty, Marin alleviivasi Iltalehden puheenjohtajatentissä tiistaina.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde arvioi ranskalaiselle Le Monde -lehdelle, että elpymisrahasto kannattaisi jättää osaksi eurooppalaista työkaluarsenaalia pahojen päivien varalle. 

Marin ennustaa ehdotukselle kivistä tietä, jos se etenisi hallituksen käsittelyyn.

– Voisin ennakoida hallituksen päätöksiä siltä osin, että jos tätä esitettäisiin pysyväksi, niin Suomi ei sitä tulisi hyväksymään.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on huolissaan rahaston tiimoilta käytävästä keskustelusta.

– Ilmassa on huolestuttavia merkkejä, että on tahoja, jotka eivät halua tämän jäävän ainutkertaiseksi – koronalla perustelluksi – ratkaisuksi, vaan ehkä uudeksi yhteiseksi toimintatavaksi.

– Se ei keskustalle kävisi.

Myös keskustan varapuheenjohtaja, valtiovarainministeri Matti Vanhasen EU-asioiden neuvonantaja Riikka Pakarinen on tyrmännyt heitot rahaston muuttamisesta pysyväksi välineeksi.