"Ei tarvitse julistella mitään ilmastohätätiloja" – keskustan Saarikko ja hallituskumppanit eri linjoilla vihreiden vaatimuksesta

Politiikka

Kysymys ilmastohätätilan julistamisesta jakoi hallituspuolueita Iltalehden puheenjohtajatentissä.

Vihreät kansanedustajat ovat vaatineet pääministeri Sanna Marinia (sd.) julistamaan maahan ilmastonmuutoksesta johtuvan hätätilan.

Kun viiden suurimman puolueen puheenjohtajilta tivattiin asiaan kantaa, hätätilan julistamista kannattivat Marin sekä vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Marin kuitenkin totesi uskovansa enemmän konkreettisten tekojen voimaan kuin julistuksiin.

Hän painotti, että hallitus jatkaa kunnianhimoisten, ohjelmansa mukaisten ilmastotoimien tekemistä.

– Me voimme toki julistaa (hätätilan). Minun mielestäni me elämme globaalia hätätilaa. Tilanne on erittäin vakava myös tältä osin. Tätä asiaa ei ole syytä vähätellä.

Ohisalon mielestä julistus tarvitaan, jotta poliitikot tunnistaisivat, kuinka valtava maailmanlaajuinen kriisi ilmastonmuutos on.

Hallituksen kakkospuolue keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko näki vaatimuksen kuitenkin eri valossa.

– Ei minusta Suomeen tarvitse julistella mitään ilmastohätätiloja. Jos tällaiseen politiikan tekoon lähdetään, sitten pitää monesta muustakin asiasta nostaa hätätila. Meillä voitaisi aivan yhtä hyvin keskustella siitä, että meillä on eriarvoisuuden tai väestön huoltosuhteen heikkenemisen hätätila. Ei se ole asioiden hoitoa kertoa, mikä kaikki on huonosti, vaan politiikan tehtävä on kertoa ratkaisuja.

Saarikko sai tukea perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aholta, jonka mielestä Suomessa on ”akuutimpiakin asioitam, joista julistaa hätätiloja”

– Se että päätöksentekijät lietsovat paniikkia ja maailmanlopun tunnelmaa, uskon että sillä on erittäin negatiivisia vaikutuksia nuorten ihmisten mielenterveyteen, PS-johtaja varoitti.