Keskustan Lohi roimi hallitusta: "Näin käy, kun luottamus talouteen puuttuu"
Viimeisen vuoden aikana kasvussa ovat olleet vain työttömyys, konkurssit ja valtion velka, keskustan Markus Lohi kritisoi hallituksen taloussaavutuksia eduskunnassa keskiviikkona. Lohi on ensimmäinen allekirjoittaja keskustan ja Liike Nytin jättämässä välikysymyksessä hallituksen näivettävästä talouspolitiikasta.
– Työttömiä työnhakijoita on nyt lähes 300 000. Työllisiä on yli 50 000 vähemmän kuin vuosi sitten, yksityisellä sektorilla peräti 76 000 työllistä vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Vaalien jälkeen jo yli 3300 suomalaista yritystä on päätynyt konkurssiin, Lohi jatkoi vyörytystään.
Lohi huomautti, että huonon talouskehityksen vuoksi jo vuoden 2024 ensimmäisessä lisätalousarviossa verotuloarvioita vähennettiin peräti 1,4 miljardilla eurolla. Sulaneet verotulot vastaavat likimain perusväylänpitoon tänä vuonna käytettäviä varoja.
Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan mielestä myöskään tulevat talouden näkymät eivät ole häävit.
– Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien näkemykset omasta ja Suomen taloudesta ovat synkentyneet vuoden takaiseen verrattuna. Niinpä ei ole yllätys, että kuluttajilla ei ole halukkuutta tai uskallusta mihinkään isompiin hankintoihin. Näin käy, kun luottamus talouteen puuttuu. Kulutuskysyntä hiipuu.
Lohi huomauttaa lisäksi, että kyselyjen mukaan yritykset ovat kriisitunnelmissa ja suhdannenäkymät ovat heikot. Rakentaminen puolestaan on poikkeuksellisessa lamassa.
– Suomeen on ollut suunnitteilla mittava määrä isompia ja pienempiä investointeja. Vuoden mittaan hankkeita on lykätty, peruttu tai päätetty toteuttaa kilpailijamaahan. Kilpajuoksu vihreän siirtymän teollisista hankkeista ja tekoälyn mahdollisuuksista on käynnissä. Suomi on hyytymässä takasuoralla, kun muut kaartavat kirivaiheessa ohi, Lohi sätti hallitusta.
Hallituksen pahimmaksi virheeksi Lohi laskee sen, ettei se kyennyt kehysriihessään palauttamaan luottamusta Suomeen.
– Onko käymässä niin, että olemme ikään kuin nostamassa henkisesti tassut pystyyn tämän surkean kehityksen edessä, luovuttamassa. Eihän näin voi todellakaan olla. Emme voi suostua näin synkkään tulevaisuuteen. Meidän on yhdessä pystyttävä parempaan.
Lohen mukaan keskusta laittaisi Suomen talouden kuntoon reilummin kuin hallitus. Keskusta tarjoaa omassa vaihtoehdossaan 7–8 miljardin euron ohjelman Suomen talouden kasvun vauhdittamiseksi, Suomen uudistamiseksi ja talouden tasapainottamiseksi.
– Keskustan esittämä pysyvän lisäsopeutuksen mittaluokka on sama kuin kehysriihen päätöksissä, mutta reilummin tehtynä. Säästöjä haettaisiin reippaammin muun muassa asumistuesta, turvapaikanhakijoiden majoituskuluista ja kiintiöpakolaisista, suurituloisten varhaiskasvatusmaksuista ja varustamotuista joitakin esimerkkejä vain mainitakseni. Laarin pohjalta löytyi siis vielä monenlaista, Lohi esitteli.
Lisäksi keskusta laittaisi verolle yleishyödylliset yhteisöt kuten ammattiyhdistysliikkeen sijoitustuotot ja antaisi verottajalle työkalut alustatalouden asianmukaiseen verottamiseen.
– Herkuille, tupakalle, alkoholille ja virvoitusjuomille tulisi tuntuvasti lisäveroja. Jokainen voi silloin omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen, miten paljon nämä lompakossa tuntuvat, Lohi muotoili.
Keskustassa nähdään, että korvaavilla verotoimilla voitaisiin pitää yleisen arvonlisäverokannan korotus maltillisempana, mikä tukisi Suomen talouden kasvua. Keskusta ei korottaisikaan yleistä arvonlisäveroa pohjoismaista 25 prosentin tasoa korkeammalle. Alennettua 10 prosentin arvonlisäverokantaa keskusta ei nostaisi lainkaan.
– Alennetuissa kannoissa on välttämättömien lääkkeiden lisäksi monia työllistäviä palvelualoja, jotka kärsivät jo korona-aikana. ALV:n raju korotus heikentää esimeriksi Suomen matkailun kilpailukykyä. Keskusta ei toteuttaisi myöskään kotitalousvähennyksen leikkaamista, Lohi kertoi..
Iso ero keskustan ja hallituksen valinnoissa liittyy sosiaali- ja terveyspalveluihin. Lohen mukaan keskusta ei näe, että nykytilanteessa hyvinvointialueilla voisi suorittaa mittavia ja pakkotahtisia säästöjä.
– Emme imuroisi rahoja pois hyvinvointialueilta. Nehän ovat valtion talouden kanssa samaa julkisen talouden kokonaisuutta.
Lohen mukaan keskusta ehdottaa parlamentaarista sopimusta inhimillisen kasvun saamiseksi kasvu-uralle. Sopimus koostuisi ensinnäkin aktiivisesta väestöpolitiikasta, jolla käännetään syntyvyys nousuun. Toiseksi Suomi tarvitsee keskustan mukaan maahanmuuttopolitiikkaa, joka johtaa siihen, että maahanmuuttajat työllistyvät yhtä hyvin, samanlaisiin tehtäviin ja samanlaisella palkalla kuin kantaväestö.
– Keskustan mielestä ulkomaisille erityisosaajille pitää tarjota kahden viikon palvelulupaus, jonka aikana kaikki käytännön järjestelyt tunnistautumisesta työluvan saamiseen ja pankkitilistä henkilötunnuksen saamiseen hoituvat ja myös perheen lasten tarvitsevat koulu- tai päiväkotipaikat järjestyvät, Lohi hahmotteli.