Orpo joutui prässiin ammattiliittojen vastaisesta kampanjoinnista, Purralta pääsi kielletty sana
Oppositio jatkoi eduskunnan kyselytunnilla hallituksen höykyttämistä puoliväliriihen veropäätöksistä.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela näki hallituksen tehneen veropolitiikassa silmänkääntötempun, jolla se yrittää saada ihmiset eroamaan ammattiliitoista ja siten laskettua järjestäytymisastetta.
– Kokoomus paljasti kyllä korttinsa myös ihan itse kampanjassa, jossa te teitte numeroilla selväksi, että rahaa jää jatkossa enemmän käteen, jos luopuu liiton jäsenyydestä.
Koskela patisti pääministeri Petteri Orpoa (kok.) myöntämään, että kampanja ei ollut epäonnistunutta viestintää vaan täsmällinen kuvaus hallituksen tavoitteesta laskea järjestäytymisastetta mahdollisimman alas ja laittaa ay-liike polvilleen.
Orpo vastasi, että kyse oli puolueen tekemästä somekuvasta, jolla haluttiin vastata opposition väitteeseen, että ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poiston jälkeen käteen ei jää kuin roposia.
– Se ei pidä paikkaansa.
Orpo vakuutti, että palkansaajaliikkeellä on tärkeä tehtävänsä myös jatkossa, mutta veropolitiikka on toinen asia.
– Me haluamme, että se verokanta on alempi ja ihmiselle jää enemmän käteen. Hän voi itse päättää, liittyykö hän liittoon vai ei liity, mutta käteen jää enemmän, voi tehdä itse valinnan.

SDP:n Pia Viitanen kyseli valtiovarainministeri Riikka Purralta (ps.) miten on mahdollista, että merkittävä osa palkansaajista jää ensi vuonna jopa pakkasen puolelle samaan aikaan kun veronkevennyksistä hyötyvät eniten yli 100 000 vuodessa tienaavat.
Purra aloitti vastauksensa eduskunnan etiketin vastaisesti puhumalla opposition “jatkuvasti välittämästä valheesta”, jonka mukaan vallitseva talouskurjuus olisi hallituksen toimien syytä.
– Me olemme tehneet myös sellaisia toimenpiteitä, jotka ovat esimerkiksi julkisella sektorilla aiheuttaneet irtisanomisia — tästä voimme olla samaa mieltä — mutta se yleinen talouden kasvun puute ja tämä heikkous, joka meillä reaalitaloudessa on ollut, eivät ole hallituksen toimien syytä.
Purran mukaan hallituksen massiivinen veroale hyödyttää työntekijöitä kaikilla tulotasoilla.
– Se on työhön ja yrittämiseen kohdistuva erittäin merkittävä veroale.
Puhemies Jussi Halla-aho (ps.) joutui huomauttamaan Purraa kielenkäytöstä.
–,Muistutan niin ministeriä kuin edustajia, että me vältämme tässä salissa v-sanan käyttöä ja käytämme muita ilmaisuja.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen piti puoliväliriihen suurimpana virheenä sitä, että hallitus valitsi keskiluokan, keskituloisten ja pienyrittäjien ja pk-sektorin sijaan Suomen suurimmat yritykset ja kaikista suurimmat tulot omaavat suomalaiset.
– Te teitte sen valinnan, ja te teitte sen valinnan velalla, Kurvinen syytti ja sanoi tukevansa mieluummin toiminimiyrittäjiä kuin suurimpia suomalaisia valtionyhtiöitä.
Kurvisen mukaan hallituksen hampaissa ovat myös opettajat, jotka ovat käyttäneet työhuonevähennystä hyväkseen ja ostaneet työsuhdepyöriä.
– Heidän verotuksensa on kiristymässä tässä teidän toiminnassanne, ja te kehotatte heitä vielä eroamaan ammattiliitosta, Kurvinen puuskahti.

Liike Nytin Harry Harkimo ihmetteli suurituloisten veronkevennysten perustelemista sillä, että yli 10 000 ja 15 000 euroa tienaavat alkavat tekemään enemmän töitä.
– Yleensä tämmöiset ihmiset ovat myyntipäälliköitä tai toimitusjohtajia firmassa eivätkä varmaan tee enempää töitä, heillä ei vaan aika riitä siihen, Harkimo huomautti ja kysyi, kuinka ministerit aikovat lisätä omia töitään.
Harkimo kysyi myös, aikooko hallitus perua suurituloisille eläkeläisille jo lupaamansa että eläkeläiset eivät pystykään tekemään enempää töitä.
Orpo vastasi hallituksen uskovan edelleen, että verotuksen keventäminen motivoi myös paremmin tienaavia ihmisiä tekemään enemmän töitä ja pyrkimään vastuullisempiin tehtäviin.
Pääministerin mukaan veropäätökset valmistellaan normaaliin tapaan ja myös eläkeläisten verotukseen liittyvät asiat käydään läpi yksityiskohtaisemmin.