Orpo ansiosidonnaisen muutoksista: Mallin vaikutukset pitää voida todentaa
Työllisyystoimissa pitäisi saada ratkaisuja aikaan aivan lähipäivinä.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toivoo löytyvän yksimielisyyttä, jotta tavoitteen mukaiset ratkaisut työllisyystoimista saadaan tehtyä.
Kolmikantaisen asiaa valmistelevan työryhmän pitäisi saada valmista kuun loppuun mennessä eli vielä tällä viikolla.
– Mielestäni sitä työtä on tehty Hetemäen työryhmässä hyvässä hengessä, ratkaisuhakuisesti. On ihan selvää, että se ei ole yksinkertaista, Orpo sanoi politiikan toimittajien lounastilaisuudessa.
Tavoitteena on, että uudet toimet parantaisivat työllisyyttä 10 000 ihmisellä. Työttömyysturva on paketissa aivan keskeinen asia, sillä ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisella tavoitellaan työllisyyden parantamista 8 000 henkilöllä.
– Se malli, mikä siitä syntyy, pitää olla VM:n kansantalousosaston todennettavissa, että se saavuttaa tällaiset vaikutukset, Orpo sanoi.
Hän ei tiistaina halunnut ruveta arvioimaan erilaisia malleja, mistä tämä voisi syntyä.
Yhtenä keinona esillä on ollut ansioturvan porrastamista niin, että työttömyysturvan taso heikkenisi työttömyyden kestäessä.
SAK ja STTK suhtautuivat jo neuvotteluihin lähdettäessä hyvin kriittisesti uusiin heikennyksiin, kun turvan kesto on jo lyhenemässä sadalla päivällä vuodenvaihteessa.
Syyskuun alussa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesi, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus ei toimi tällaisessa työllisyys- ja taloustilanteessa.
Viimeksi tiistaina STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi sanomalehti Karjalaiselle, että hallituksen työllisyyspaketissa kaavailtu ansiopäivärahan tasoporrastus ei mene läpi kolmikantaisessa työryhmässä.
Orpo totesi tiistaina, että työllisyystoimien ympärillä käytetään ”normaalia työmarkkinakieltä”.
– Minulle ratkaisee sitten se, mitä kuun vaihteessa on valmista, Orpo sanoi.
Työryhmän työn edistyminen on tällä hetkellä hallituksella päivittäisessä seurannassa. Hallitus arvioi tuloksia työryhmän saatua työnsä päätökseen.