Oras Tynkkynen: Pariisissa edistytty merkittävästi
Ilmastoneuvotteluissa on edetty merkittävästi, vaikka isoimmat asiakysymykset ovat yhä auki, arvioi Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen.
Tänään julkistettu uusi sopimusluonnos on typistynyt reilusta 40 sivusta 29 sivun mittaiseksi.
– Siellä on vähemmän avoimeksi merkittäviä kohtia, ja se on helppolukuisempi. Vaihtoehdot ovat selkiytyneet matkan varrella, Tynkkynen sanoi Pariisissa.
Maiden väliseen vastuunjakoon ja ilmastotoimien rahoitukseen liittyvät kohdat jäävät odotetusti kokouksen viime metreille. Myös sopimuksen kunnianhimoa mittaavat kohdat kuten pitkän aikavälin päästövähennystavoitteen määrittely ovat auki.
Eri maiden edustajat perkaavat nyt kiivaasti uutta sopimusta, jonka pohjalta neuvotteluja jatketaan illalla.
– Tämä on vasta puheenjohtajan ehdotus neuvottelutekstiksi, eli osittain voidaan joutua vielä avaamaan joitakin kohtia, jotka näyttävät nyt vielä suhteellisen hyvältä, Tynkkynen sanoo.
Lukuisia ilmastokokouksia seurannut Tynkkynen arvioi, että neuvottelujen henki on ollut Pariisissa poikkeuksellisen rakentava. Osin tämä johtuu siitä, että yhä useampi maa haluaa nyt aidosti päästä sopimukseen.
Osa kunniasta kuuluu Ranskalle, joka on tehnyt paljon jalkatyötä sovun pohjustamiseksi tapaamalla laajaa joukkoa maita jo kokouksen alla.
– Ranska on käytännössä kaikkien arvioiden mukaan onnistunut toistaiseksi kokouksen järjestämisessä ja vetämisessä aivan ensiluokkaisen hyvin.
Myös Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kiittelee Ranskaa siitä, että se on huolehtinut kaikkien maiden pysyvän neuvotteluissa mukana. Neuvotteluja on jaettu lukuisiin pienryhmiin, joissa kaikkien maiden edustajat ovat osallisia.
Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius patistaa neuvottelijoita hieromaan sovun viimeisistä kiistakysymyksistä.
– Olemme edenneet, mutta paljon työtä on yhä tehtävänä. Mistään ei ole sovittu, ennen kuin kaikesta on sovittu.
Kokouksen on määrä päättyä perjantai-iltana, mutta väännön odotetaan venyvän viikonloppuun.
Kokouksen ilmapiiri todennäköisesti kiristyy loppusuoran aikana.
– Äänenpainojen koveneminen on aika väistämätöntä suhteessa siihen, miten sopuisaa eilinen keskustelu oli, Tynkkynen sanoo.
Neuvotteluissa on Tynkkysen mukaan nähtävissä useita rintamalinjoja, joista perinteisin kulkee teollisuusmaiden ja köyhien maiden välillä. Kyseinen kahtiajako ei kuitenkaan enää päde monissa tilanteissa.
Esimerkiksi EU-mailla on paljon yhteneviä tavoitteita Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden kanssa, jotka vaativat myös kunnianhimoista ilmastosopimusta.
Kunnianhimon puolesta puhuvat myös Kanada, Norja, Sveitsi ja Yhdysvallat. Persianlahden rikkaat öljyntuottajat ja Latinalaisen Amerikan sosialistiset maat, kuten Venezuela, ovat perinteisesti haranneet vastaan.
Myös Intia on ollut ajoittain hyvinkin joustamattomalla linjalla. Kiinan kannat ovat häilyneet eri ryhmien välillä.
– Kiina on välillä ollut aika joustamaton ja hankala, välillä taas hyvinkin rakentava. Toive on tietysti se, että nyt täällä Kiina ei ainakaan asettuisi vastahankaan ja mieluummin olisi tukemassa tiukkoja vaatimuksia.