Oppositio sai pitkin korvia hybridivälikysymyksestään – "Tässä on kyse todella halpahintaisesta populistisesta politiikasta"

Välikysymys

Hybridivaikuttamiseen varautumisesta välikysynyt oppositio sai kuulla hallituspuolueilta kunniansa sisäpolitiikan teosta kansallisen turvallisuuden kysymyksillä.

Keskustan ryhmäpuheessa asiaan puuttunut konkaripoliitikko Matti Vanhanen jatkoi opposition höyhentämistä asiasta myös debatissa.

Vanhanen huomautti, että muualla Euroopassa välikysymyksen taustalla olevia tapahtumia käsitellään Valko-Venäjän räikeänä hybridioperaationa Puolan ja Liettuan suuntaan.

– Meillä oppositio pyrkii käyttämään tätä sisäpoliittisesti tuodakseen sen oman maahanmuuttokriittisen agendansa tähän keskusteluun.

Vanhanen sanoi, että oppositiolla tähän oikeus. Yhteisten arvojen ja ihmisoikeuksien asettamista ristiriitaan kansallisen turvallisuuden kanssa Vanhanen ei kuitenkaan sulattanut.

– Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa tehtiin aika vastenmielisellä tavalla turvapaikanhakijoiden yhteyttä rikollisuuteen, sellaisella leimaavalla tavalla joka ei vie asioita eteenpäin, Vanhanen puuskahti.

SDP:n Jukka Gustafsson piti välikysymyksen superyllättäjänä kokoomusta, nimenomaan negatiivisessa mielessä.

– Mainitsen nyt ehkä neljännen kerran entisen pääministeri Matti Vanhasen nimen. Uskon, että täällä edustajat laidasta laitaan arvostavat Vanhasta kokeneena valtiomiehenä. Ja mitä hän sanoo: tämä on poikkeuksellista, että kokoomus lähtee tekemään näin merkittävällä turvallisuus‑ ja ulkopoliittisella asialla sisäpolitiikkaa.

Gustafsson sanoi, ettei muista sellaista oman yli 30-vuotisen uransa ajalta.

– Tilanteessa — hei kamoon — jossa meidän pitäisi kansallisten etujen vuoksi pyrkiä olemaan mahdollisimman yhtenäisiä, kun rajoillamme erilaiset diktaattorit harjoittavat todella vastenmielistä politiikkaa, Gustafsson vetosi.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo toivoi saliin ”jonkinlaista rehellisyyttä”.

– Tässä on kyse todella halpahintaisesta populistisesta politiikasta, jota perussuomalaiset tässä salissa harjoittavat aina. Lietsotte vihaa kaikkia siirtolaisia kohtaan.

Saramo kyseli myös, miksi kokoomus on lähtenyt välikysymykseen mukaan.

– Ulkomailta tiedämme, että ette te siitä kostu, miksi kukaan äänestäisi perussuomalaisten kevytversiota. Te olette joka tapauksessa huonompi versio tästä vihanlietsonnasta.

Saramo kiihtyi sättimään kokoomusta niin, että joutui hieman peruuttelemaan eduskunnan etikettiin huonosti sopivan h-sanan tultua vastaan.

– Te olette hyödyllisiä — anteeksi, te ehkä tiedätte sen sanonnan, jota…No, tiedätte sen itsekin, Saramo lopetti.

Kokoomuksen Antti Häkkänen myönsi, että puolueiden pitää harjoittaa turvallisuuspolitiikkaa yhteistyössä. Ydinkysymys on kuitenkin, onko tilannekuva uhkien tunnistamiseksi realistinen ja toimenpiteet tehokkaita.

– Nyt kun kuuntelimme hallituksen vastauksen, niin tässähän herää enemmän huolta kuin ennen tätä välikysymystä.

Häkkänen huomautti, että kokoomus, turvallisuusviranomaiset ja tasavallan presidentti ovat nähneet jo pidemmän aikaa Suomen turvallisuuslainsäädännössä puutteita, jotka pitää korjata.

– Nyt SDP, vihreät, vasemmisto ja muut vastaavat tähän puhumalla, että tässä oppositio jotain hybridipeliä pelaa, että me jotenkin horjutetaan tätä turvallisuuspoliittista järkeä. Katsokaa peiliin.

Välikysymyksen alullepanija, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra tulkitsi, että hallituspuolueet ovat kyvyttömiä myöntämään laajamittaisen kehitysmaista saapuvan siirtolaisuuden ongelmia.

– Jos ei ymmärrä eikä suostu myöntämään näitä seurauksia, niin ei voi nähdä mitään ongelmaa siinäkään, että vihamieliset tahot näitä ihmisiä unionimaihin työntävät.

Purran mukaan tälläkin hetkellä sisäministeriö suunnittelee antavansa oleskelulupia kansainvälistä suojelua tarvitsemattomille turvapaikanhakijoille.

– Tämä romuttaa koko suomalaisen järjestelmän ja vetää viimeisetkin uskottavuuden rippeet, Purra syytti.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) piti Valko-Venäjän hybridioperaatiota hyökkäyksenä koko Euroopan unionia kohtaan.

– On täysin selvää, että tässä tilanteessa me seisomme yhtenäisinä meidän kumppanimaidemme tukena. Tämä tuki on sataprosenttinen ja olemme solidaarisia kyseisille maille, ja tähän tarvitaan eurooppalainen ratkaisu.

Tuppuraisen mukaan komissio tulee uudistamaan sisä- ja ulkorajojen kriisivarautumista myös hybridihyökkäysten osalta. Niin sanottuun strategiseen kompassiin kuuluu hybridityökalupakki, jossa määritellään muun muassa, miten diplomaattista voimaa voidaan käyttää kolmansiin maihin ja esimerkiksi lentoyhtiöihin.

– Meillä on myöskin valmistelussa EU:n maahanmuuttopaketti, jossa tulee olla keinot siihen, että turvapaikkaoikeutta ei voi väärinkäyttää. On täysin selvää, että turvapaikkaoikeutta ei saa väärinkäyttää, mutta samalla on sanottava, että ei Eurooppa voi antautua, eurooppaministeri painotti.

Tuppuraisen mukaan se, joka lietsoo pelkoa, osoittaa heikkoutta. Avointa yhteiskuntaa ja omia arvoja pitää puolustaa määrätietoisesti.

– Me emme voi vain täällä käpertyä ja katsoa, ketä rajalle tulee, vaan meidän pitää edistää EU:n arvoja entistä määrätietoisemmin, koska ilman arvojamme me olemme arvottomia.