Vanhanen näpäytti oppositiota: Sisäpolitikointi turvallisuusasioilla voi viedä hybridivaikuttajien ansaan

Välikysymys

Hybridivaikuttamiseen varautumisesta politikoimaan lähtenyt oppositio sai sapiskaa keskustan ryhmäpuhujalta Matti Vanhaselta välikysymyskeskustelussa.

– Meillä on ollut pitkä perinne Suomessa siitä, että maamme turvallisuuteen liittyvissä asioissa rakennetaan yhteistä näkemystä yli hallitus-oppositiorajan. Olisi viisasta ja Suomen edun mukaista pitää tästä kiinni, Vanhanen opasti.

Vanhasen mukaan tekemällä turvallisuuteen liittyvistä asioista sisäpolitiikkaa voi tahtomattaan mennä juuri siihen ansaan, mihin hybridivaikuttamisella pyritään.

– Hallituksen puolelta on selkeästi kerrottu – ja me jokainen tiedämme sen muutenkin – että totta kai itsenäinen maa saa sulkea raja-asemansa. Me emme me olisi keinottomia. Vuonna 2016 Suomi hoiti omalla hiljaisella tavallaan poikkeuksellisen vaelluksen, joka kohdistui pohjoisimpaan Suomeen, Vanhanen muistutti.

Tapahtumat Valko-Venäjän rajalla ovat Vanhasen mukaan hälyttäviä.

– Siirtolaisia käytetään selvästi hyväksi valtiollisessa vaikuttamisessa. Valko-Venäjä pyrkii toiminnallaan painostamaan yhteistä unioniamme ja tekee sen saattamalla siirtolaiset vaaraan. Tätä ei ole hyväksytty eikä sitä pidä hyväksyä.

Vakavassa tilanteessa Suomen hallitus on osallistunut aktiivisesti eurooppalaisella tasolla hakemaan diplomaattista ratkaisua, jolla ei voi Vanhasen mukaan voi olla muuta lopputulosta kuin se, että Valko-Venäjä lopettaa nähdyn toiminnan – ehdoitta.

Vanhanen näki Valko-Venäjän toiminnan positiivisena seurauksena sen, että EU:n yhtenäisyyttä ja toimintakyvyn tarvetta arvostetaan.

– Ei riitä, että olemme yhtenäisiä silloin kun raja pitää puomilla sulkea – tarvitsemme yhtenäisyyttä vastataksemme ihmisyydestä -vastuustamme ihmisinä -, silloin kun sen hetki on. Tästä ei välikysyjien paperissa hiiskaista sanaakaan, Vanhanen arvosteli.

Vanhasen mukaan keskustan kanta asiassa on selvä.

– Meidän on huolehdittava siitä, että lainsäädäntömme on kunnossa erilaisten riskien hallitsemiseksi. Meillä on aina oltava itsellämme viimesijainen ratkaisuvalta, miten toimimme rajoillamme. Ja me teemme tämän kaiken tavalla, joka on omiaan vahvistamaan kunnioitusta kansainvälisiä sitoumuksia kohtaan.

Vanhasen mukaan pienen maan turva on kansainvälisten sopimusten noudattaminen.

– Nyt Valko-Venäjä saa koko muun maailman vastaansa ja lopulta heidän on juuri tästä syystä palattava käyttäytymään ihmisinä.

Vanhanen näki, että Suomella on naapurit, joiden kanssa rajat ovat toimineet vuoden 2016 hetkellistä häiriötä lukuun ottamatta mallikkaasti.

– Me olemme hoitaneet oman tehtävämme ja naapurimme ovat tehneet samalla tavalla omilla puolillaan rajaa. Ja jos epäselvyyksiä on, niistä täällä pohjoisessa neuvotellaan heti ensin rajavartioiden kesken ja sitten tarvittaessa kaikilla muillakin tasoilla, Vanhanen näki.

Kommentit (4)

 • Lukija90

  Kepu vois kohentaa kannatustaan,kun nyt ymmärtäis torjua umpivihreän sisäministeriön ja punaisten+Rkp hankkeet saada n.3000 ilman oleskelulupaa olevaa elintasopakolaista jäämään Suomeen. Aivan järjetön hanke,mikä on taas megaluokan houkutus tuleville pyrkijöille ja niitähän riittää miljoonakaupalla. Tämä maksaisi huikeita summia meille veronmaksajille. Juuri päinvastoin pitäisi toimia eli saada ilman lupaa olevat pois maasta ja pian. Irakille ja muille maille ei kehitysapua,jos emme pysty palauttamaan laittomasti meillä olevia kansalaisiaan.

  • VAAN YKS

   Lisäksi Irakiin lähetetään 75 sotilasta, mutta mitään ei heiltä vaadita. Aika outoa.

 • VAAN YKS

  Kyllähän nyt olisi hallituksella paikka sanoa että ne rajat laitetaan kiinni tarvittaessa, mutta mitä tekee sisäministeri: kertoo että sellainen ei ole mahdollista.

  Nyt kyllä ainoa jonne näpäytys pitää antaa on hallitus, on kuin vellikelloa soittaisi kun moisia julistelee. Jopa vähempiväkisenkin pitäisi se ymmärtää.

  • Lukija90

   Ja kepu on samaa mieltä vihreiden ym.hallituskumpp. kanssa siitä,ettei väliaikaisesti voida keskeyttää turvapaikan hakua hybridirynnäkössä rajoillemme. Esim.Tanska,Norja,Itävalta pystyy sulkemaan.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen