"On selvää, että ei se Paavo pärjää siinä" – Paavo Väyrysen aikeet asettua ehdolle keskustan puheenjohtajaksi eivät kiitosta kerää
Ensin tuli suuri hämmästys ja sen jälkeen reaktio, että enää ei ylläty mistään.
Näin kuvaa keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen Pekka Pelttari ajatuksiaan, kun hän kuuli Paavo Väyrysen aikeesta asettua keskustan puheenjohtajaehdokkaaksi.
Myös toinen pitkäaikainen keskustavaikuttaja, professori Kari Hokkanen on samoilla linjoilla.
– Tietysti hämmästyin ja enpä nyt erityisemmin ilahtunut.
Keskustan puoluekokous järjestetään Sotkamossa kesäkuussa. Sen oli määrä olla puheenjohtaja Juha Sipilän uudelleenvalinnalle enemmän tai vähemmän läpihuutojuttu. Kunnes presidentinvaalitappiosta nopeasti toipunut Väyrynen iski; mies lähtee jälleen hämmentämään keskustan sisäistä tilannetta.
– Se on selvää, että kilpailijat ilakoivat tällä, ja medialle tämä on herkkupala, kun saadaan keskustaa arvostelevia otsikoita, tokaisee Hokkanen.
Pelttarin mielestä Väyrynen yrittää keskustan johtoon ”saranan puolelta”.
Väyrynen on jo perustanut kilpailevan kansalaispuolueen, mutta haluaa silti keskustan johtoon. Pelttari pitää asetelmaa ainutlaatuisena. Hän luonnehtii Väyrysen ja keskustan suhdetta jäätyneeksi pitkäaikaiseksi konfliktiksi ja torjuu tiukasti Väyrysen puheenjohtaja-aikeet.
– Tällä ratkaisulla hän jollakin tavalla haluaa pitää vanhaa puoluetta panttivankinaan muutaman kuukauden.
– Eihän tämä millään tavalla ole politiikan pöytätapojen mukaista, ei lähelläkään sitä.
Lappilainen kansanedustaja ja puoluehallituksen jäsen Markus Lohi ihmettelee niin ikään Väyrysen vetoa.
– Minun on vaikea ajatella, että keskustan puheenjohtajaksi pyrkii toisen puolueen jäsen.
Sekä Pelttari että Hokkanen arvioivat, että Väyrysen mahdollisuus tulla valituksi puolueen puheenjohtajaksi on olematon.
Vaikka miehellä on jossain määrin kannatusta, ei ole todennäköistä, että puoluekokousedustajat olisivat valmiita muuttamaan keskustan linjauksia esimerkiksi EU:sta.
– En missään nimessä jaksa uskoa, että se (Väyrysen kannatus) enemmistöön riittää. Ei Sipilän asema tällä ratkaisulla ole mielestäni uhattuna, uskoo Pelttari.
Sipilä saa kiitosta, että on yhdistänyt puoluetta ja saanut sen katsomaan samaan suuntaan, kun taas Väyrysen motiiveja lyödä kiilaa tähän yhtenäisyyteen hämmästellään.
– Joillekin ihmisille käyttövoima on vastakkainasettelu ja jotkut elävät sen voimalla ja saavat siitä energiansa. Valtaosa ihmisistä ei näin toimi, vaan haluavat arjen rauhaa, Pelttari sanoo.
Hokkasen mielestä Väyrysestä ”ei tietenkään” tule puolueen puheenjohtajaa, mutta tilanne on vaikea.
– Onhan se hankalaa jos puolueen kunniapuheenjohtaja lähtee kiertämään maata sanomalla, joka pakostakin sisältää etupäässä kritiikkiä siitä, mitä puolue on tehnyt. Ei se ole hyvä.
– En tietenkään tarkoita, että Väyrynen pelkkään kiusantekoon tähtää, niin kuin sen on moni tulkinnut. Kyllä siinä varmasti on mukana aitoa halua keskusteluttaa puolueen ydinasioista, vaikkapa sotilaallisesta liittoutumattomuudesta ja aluepolitiikasta, Hokkanen arvioi.
Markus Lohikaan ei usko, että Väyrysellä olisi saumaa Sipilää vastaan.
– Jos näin käy, että nämä kaksi henkilöä kisaavat, en usko, että siitä oikein kunnon kisaa tulee. On selvää, että ei se Paavo pärjää siinä.
Hokkanen muistuttaa, että Väyrynen on aiemmin luvannut tukensa Sipilälle. Tuki näyttää nyt sulaneen kuin loska auringossa.
– Väyrynen katsoo, että kyse on asioista ja linjoista, mutta kyse ei ole ensisijassa siitä, vaan siitä, että hän tahtoisi palata valtaan.
Hokkasen mielestä olisi parasta, jos Väyrynen mukautuisi tosiasioihin ja pysyisi keskustassa, eikä lähtisi kilpailemaan kansalaispuolueen kautta keskustaa vastaan.
– Ainahan sitä toivoisi, että vielä voitaisiin järkevällä keskustelulla saada jotain aikaan, mutta keskusteluhalua ei näytä löytyvän kummaltakaan osapuolelta.
Keskustajohto ei ole ollut kovin halukas kommentoimaan Väyrysen uusinta vetoa. Sipilä sentään tviittasi torstaina ja ilmoitti käyvän ilomielin rehtiä kilpaa keskustan linjasta ja puheenjohtajuudesta.