"On epäinhimillistä leimata vuosiksi" – hallitus aikoo helpottaa ylivelkaantuneiden kurimusta lyhentämällä maksuhäiriömerkintöjen kestoaikaa

Eduskunta kävi keskiviikkona ajankohtaiskeskustelun velkaantumiseen liittyvistä ongelmista.
Talous

Maksuhäiriömerkintöjen pitkä vanheneminen ei ole hyvää lainsäädäntöä.

Näin totesi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen keskiviikkona ajankohtaiskeskustelussa, jossa kansanedustajat ruotivat velkaantumiseen liittyviä ongelmia.

Samoilla linjoilla oli Mikko Kärnä (kesk.), jonka mukaan maksuhäiriömerkinnät pitäisi poistaa rekisteristä, kun velka on kuitattu.

Hän kannusti hallitusta tuomaan asian eduskunnan käsittelyyn mahdollisimman nopealla aikataululla.

Maksuhäiriömerkintöjen määrä onkin ollut kovassa kasvussa viime vuosina.

Lakihanke maksuhäiriömerkintöjen kestoajan lyhentämiseksi on myötätuulessa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama uusi punamulta on sitoutunut hallitusohjelmassaan useaan konkreettiseen toimenpiteeseen ylivelkaantuneiden aseman parantamiseksi.

Hallituskauden aikana otetaan käyttöön esimerkiksi positiivinen luottorekisteri, ja samalla lyhennetään maksuhäiriömerkintöjen kestoaikaa.

Positiivinen luottotietorekisteri on tietokanta, josta luotonantajayhtiöt voivat nähdä reaaliaikaisesti luotonhakijan lainamäärät ja tulotiedot.

Kansanedustaja Joakim Strandin (rkp.) koki jo työskennellessään pankissa, että nykyinen laki on selkeästi yleisen oikeustajun vastainen.

– Ylivelkaantuminen on monitahoinen ongelma, mutta henkilökohtaisesti koen suurimmaksi ongelmaksi sen, että maksuhäiriömerkinnät jäävät roikkumaan rekisteriin vuosiksi, vaikka itse velka on jo maksettu, Strand toteaa tiedotteessaan.

Hän on ollut yksi näkyvimmistä maksuhäiriömerkintöjen keston lyhentämistä vaatineista kansanedustajista.

– Lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. On epäinhimillistä ja huonoa talouspolitiikkaa leimata ihmisiä vuosiksi ja tehdä heistä taloudellisesti toimintakyvyttömiä, vaikka velka on jo maksettu, Strand perustelee.

Velkaantuneiden asemaa kurjistavasta maksuhäiriömerkintöjen pitkästä kestosta käytiin keskustelua eduskunnassa jo viime vaalikaudella.

Tuolloin merkintöjä esitettiin poistettaviksi aina, kun velka on suoritettu tai sen peruste on poistunut.

Lakialoitteen kirjoitti 137 kansanedustajaa.