Ompelukonelainakin voi nostaa köyhyydestä

Kehitysmaiden yksityissektorin vahvistaminen tuo tuloksia
Kehityspolitiikka

Kehitysapuaan rankasti leikannut Suomi yrittää painottaa kehityspolitiikassaan kehitysmaiden talouden, yksityissektorin ja verotuksen kehittämistä.

Toiminnan tuloksellisuutta arvioitiin eduskunnassa Kehityspoliittisen toimikunnan järjestämässä seminaarissa.

Toimikunnan puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi painotti, ettei käsitys siitä että yritystoiminnan rahoittaminen olisi lähtökohtaisesti muuta kehitysyhteistyötä jotenkin huonompaa, ei pidä paikkaansa.

– Kehityspoliittinen yritysyhteistyö on hyödyttänyt paljon nimenomaan naisia, Paloniemi muistutti.

Paloniemen mukaan ulkoministeriön tilastoista selviää, että luoduista työpaikoista yli puolet on ollut naisten työpaikkoja. Köyhiä naisia on hyödyttänyt erityisesti pienrahoituspankkien jälleenrakennus.

– Tällä hetkellä kaksi Finnfundin suurimmista sijoituksista kohdistuu kambodzalaisiin pienrahoituslaitoksiin, ja niiden asiakkaista suurin osa on naisyrittäjiä.

Paloniemen mukaan toiminnassa on kyse muun muassa ompelukonelainoista, jotka parantavat kaikkein köyhimpien toimeentulomahdollisuuksia.

Suurin työsarka riskirahoitusta kehitysmaihin tarjoavalla Finnfundilla on Paloniemen mukaan sähkön saatavuuden parantamisessa varsinkin uusiutuvan energian avulla.

– Rikkailla on sähköt, mutta köyhien kodit erityisesti Afrikassa ovat pimeitä ja niissä savuttaa kerosiinilamppu.

Paloniemen mukaan kerosiinilampun savusta ja ruuanlaitosta avotulella johtuva huono sisäilma on useissa maissa jo malariaakin pahempi tappaja.

– Ja eniten se tappaa tietysti niitä, jotka ovat eniten kotona valmistamassa ruokaa tai hoitamassa lapsia.

Esimerkkeinä maista, joissa köyhyydessä elävien majoihin on tuotu sähköä Paloniemi mainitsi Kenian, Hondurasin, Ruandan, Tansanian ja Laosin.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen katsoi, että Suomen vienninedistämisen rooli on erotettava kehitysmaiden omien talouksien vahvistamisesta.

Sarkkisen mielestä suomalaisilla yrityksillä voi olla paljon annettavaa kehitysmaiden talouden ja hyvinvoinnin lisäämiseen, mutta köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämisen pitää olla ensisijainen tavoite.

– Ja minun mielestäni tavoitteena pitää olla voimakkaasti kehitysmaiden omien yritysten kehittäminen, ettei päädytä uuskolonialismiin, jossa määritellään täältä käsin, mitä ja minkälaisia yrityksiä siellä tarvitaan.

Kehityspoliittinen toimikunta luovutti seminaarissa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäselle (kok.) raporttinsa kehitysmaiden talouden ja yksityissektorin vahvistamisesta.

Raportissa muistutetaan, että hallituksen kehitysapuun kohdistamat satojen miljoonien eurojen leikkaukset ovat heikentäneet pahoin myös ulkoministeriön henkilöstöresursseja ja Suomen kykyä tukea kehitysmaiden pk- ja mikroyrittäjiä.

Juttua muokattu klo 19:48. Korjattu kansanedustaja Hanna Sarkkisen puolue vihreistä vasemmistoliitoksi.