“Olisipa meilläkin asiat kuten naapurissa“ – Orpo kehotti hallitusta ottamaan elvytyksen mallia Ruotsista

Välikysymys

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kritisoi hallitusta riittämättömistä työllisyystavoitteista ja -toimista välikysymyskeskustelussa eduskunnassa.

Hän arvosteli sitä, että osa budjettiriihen työllisyysvaikutuksista toteutuu vasta vuosikymmenen lopulla.

Oppisitiojohtaja kysyi pääministeri Sanna Marinilta (sd.), mitä hän sanoo sadalle tuhannelle tänä vuonna työttömäksi jääneelle suomalaiselle.

– Ihmisille, jotka haluaisivat päästä töihin. Miten te selitätte sen, että ette uskalla tehdä päätöksiä työllisyystoimista, hän kysyi.

Ihmisten ja elinkeinoelämän luottamus talouteen on synkentynyt edelleen, ja tässä tässä tilanteessa pitäisi yrittää valaa uskoa tekemällä päätöksiä, Orpo korosti.

– Suomalaiset tarvitsevat työpaikkoja nyt, ei vasta kymmenen vuoden päästä. Ei suomalaisten asioita näin voi hoitaa.

Orpo laskee hallituksen tehneen budjettiriihessä päätöksiä vain noin 15 000 työllisen edestä.

– Kun tästä vähennetään hallituksen aiempien päätösten seurauksena työllisten väheneminen, on hallitus onnistunut vähentämään työllisyyttä.

Orpo kehaisi Ruotsia siitä, että siellä on ollut tahtoa työpaikkojen lisäämiseen.

– Ruotsilla on varaa elvyttää talouttaan noin 10 miljardilla eurolla, heikentämättä tulevaisuuden näkymiä. Sosiaalidemokraatti Löfvenin punavihreän hallituksen elvytyspaketissa on veronalennuksia noin kolmen miljardin euron edestä. Ruotsissa veronalennuksia pidetään hyvänä keinona elvyttää taloutta, lisätä kotitalouksien kulutusmahdollisuuksia ja parantaa työn vastaanottamisen kannattavuutta, eli lisätä työllisyyttä, Orpo sanoo.

– Ruotsin julkinen talous tulee olemaan ylijäämäinen jo vuonna 2023. Suomessa hallitus ei edes tavoittele julkisen talouden tasapainoa seuraavaan 10 vuoteen. Olisipa meilläkin asiat kuten naapurissa, Orpo lisäsi.