Oikeusministeriö käynnistää raiskauslainsäädännön kokonaisuudistuksen – Ministeri Häkkänen: "Rikoslain muutokset on valmisteltava huolella ja ilman kiihkoa, jotta vaikutukset ovat tavoitteiden mukaisia"
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) asettaa työryhmän raiskauslainsäädännön uudistamiseksi.
Tavoitteena on muuttaa rikoslakia siten, että suostumuksen asema raiskauksen tunnusmerkistössä vahvistuisi nykyisestä.
Toisena keskeisenä tehtävänä työryhmällä on valmistella muutokset, joilla sukupuoliyhteys nuoren alle 16-vuotiaan lapsen kanssa säädetään rangaistavaksi raiskausrikoksena.
Nykyään sukupuoliyhteys lapsen kanssa rangaistaan törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.
Nyt käynnistettävä työ on raiskaus- ja hyväksikäyttörikoksia koskevan sääntelyn kokonaisuudistus, jossa säännökset säädetään uudestaan ja niille kirjoitetaan kattavat ja ajantasaiset perustelut.
– Rikoslain kehittämistä pitäisi mahdollisuuksien mukaan tehdä niin, että kokonaisuus pelaa hyvin yhteen. Tilkkutäkkimäinen uudistaminen on aina hankalaa. Tämän takia kokonaisuudistukselle on tarvetta, oikesuministeri Häkkänen kommentoi medialle Rikos ja rangaistus -tapahtumassa Vantaan vankilassa.
Uudistushanke on laajempi työ kuin julkisessa keskustelussa ollut kansalaisaloite suostumusperusteisesta raiskaussäännöksestä.
Työryhmä asetetaan helmikuun alussa. Hallituksen esitys tulee vasta seuraavan eduskunnan käsittelyyn.
Häkkänen painottaa, että rikoslain kehittämisessä tulee olla äärimmäisen tarkka, ettei käy vahingossa esimerkiksi niin, että rangaistustaso laskee, eikä hätäisiä pykälämuutoksia tule tehdä.
– Useat rikosoikeuden professorit pitivät kansalaisaloitetta vähän yksioikoisena. Suostumuksen vahvistaminen tulee olemaan työryhmän tehtävänä.
Häkkänen kritisoi nopeita toimenpide-ehdotuksia. Hänen mukaansa uudistuksia on tehtävä asiantuntijoita avuksi käyttäen.
– On tullut jopa avauksia, jotka voisivat johtaa rangaistustason laskuun, Häkkänen sanoi.
Esimerkiksi suurimman eduskuntaryhmän keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi eilen, että pitäisi katsoa, mitä pikaisia muutoksia voidaan vielä tehdä jo meneillään oleviin lakihankkeisiin koskien rikokseen syyllistyneen karkottamista ja lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia.
Näitä ääniä on kuulunut myös oppositiosta. Perussuomalaiset ovat väläyttäneet jopa kaikkien turvapaikanhakijoiden säilöönottoa turvapaikkaprosessin ajaksi.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) taas listasi viime viikolla kuusi toimenpide-ehdotusta, joihin kuuluvat lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten vähimmäisrangaistusten koventaminen sekä se, että törkeisiin seksuaali- ja väkivaltarikoksiin syyllistynyt voisi menettää kansalaisuutensa.
Ministeriön tiedotteessa painotetaan, että laajojen uudistusten valmistelussa on syytä noudattaa tavanomaista lainvalmisteluprosessia lausuntokierroksineen, jotta varmistetaan lainsäädännön laatu ja toimivuus.
Suostumusta koskevia muutoksia ei ole myöskään perusteltua tehdä ilman huolellista valmistelua esimerkiksi eduskunnassa vireillä olevien muiden esitysten yhteydessä, kuten julkisessa keskustelussa on ehdotettu.
Oikeusministeri Häkkänen muistuttaa ministeriön tiedotteessa, että rangaistusten kiristyksiä on jo viety eteenpäin.
– Esimerkiksi eduskunnan käsittelyssä on jo esitys, jossa säädettäisiin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten ankaroittamisesta. Käynnistin 2018 kesällä myös arvioinnin laajemman uudistuksen tarpeesta raiskaus- ja hyväksikäyttörikosten sääntelyssä.
Rikoslakiin lisättäisiin esityksen mukaan uusi rangaistussäännös törkeästä lapsenraiskauksesta ja lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin.
– Rikoslain muutokset on valmisteltava huolella, ilman kiihkoa, jotta vaikutukset ovat tavoitteiden mukaisia, toteaa Häkkänen.
Oikeusministeriö järjesti viime kesäkuussa raiskauslainsäädäntöä pohtineen asiantuntijafoorumin. Rikoslain asiantuntijoilta pyydettiin lisäksi kirjalliset kannanotot syksyllä.
Keskustelujen perusteella ministeriö on arvioinut, että nyt esitettävä muutoskokonaisuus vastaa pääosin rikoslain asiantuntijoiden arvioita muutostarpeista.
Lisäksi oikeusministeriö valmistelee raiskauslainsäädännöstä arviomuistiota, joka valmistuu tammikuun aikana.
Raiskauslainsäädännön uudistaminen vaatii tiedotteen mukaan laajapohjaista valmistelua, koska kysymys on rikosoikeuden keskeisestä osa-alueesta.
Juttua muokattu klo 11.15: lisätty oikeusministeri Häkkäsen tuoreita kommentteja.