Ohjausryhmä: Kannat keskusjärjestöstä selviksi kesään mennessä

Palkansaajat

Palkansaajaliittojen tulisi ottaa kantaa keskusjärjestöön kesäkuun alkuun mennessä. Näin linjaa palkansaajien uuden keskusjärjestöhankkeen ohjausryhmä.

Liitot kokoontuvat arvioimaan tilannetta ja hankkeen etenemistä 1. kesäkuuta.

– Tuolloin tiedämme, kuinka moni on valmis liittymään uuteen keskusjärjestöön. Perusteet järjestön synnyttämiseksi eivät ole poistuneet mihinkään. Työnteon muodot ja tavat muuttuvat vääjäämättömästi nyt ja lähitulevaisuudessa. Myös palkansaajien on kyettävä reagoimaan muutokseen, kertoo ohjausryhmän puheenjohtaja Jarkko Eloranta tiedotteessa.

Ohjausryhmä painottaa sen tärkeyttä, että kukin liitto ottaa selkeän kannan kevätkokouksissaan. Järjestön edunvalvonnan ja järjestötoiminnan tavoitteet, strategia, aiesopimus sekä hallintomalli ja säännöt valmistuivat maaliskuun lopussa ja ne lähetetään liittojen käsiteltäviksi.

SAK:n ja STTK:n keskusjärjestöhanke on ollut vastatuulessa, koska osa toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n liitoista on jäämässä uudesta keskusjärjestöstä pois.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ilmoitti viime viikolla, ettei se lähde mukaan. Esillä on ollut myös lisäaika hankkeen ajamiseksi maaliin.

Uuden keskusjärjestön pitäisi alkuperäisen suunnitelman mukaan aloittaa toimintansa ensi vuoden vaihteessa. Lopullinen ratkaisu voi kuitenkin venyä sinne saakka.

– Ensimmäinen tammikuuta voi arvioida, että tuleeko siihen riittävästi kyllä-äänestäneitä, ohjausryhmän varapuheenjohtaja Liisa Halme san

Halme on STTK:laisen Vakuutusväen Liiton puheenjohtaja.

Myös Vakuutusväen Liitto viestitti maaliskuussa, että liitto on ottanut aikalisän keskusjärjestöhankkeessa, eikä ole päättänyt jatkaako hankkeessa vai jääkö siitä pois.

STTK:laisia liittoja epäilyttää muun muassa useiden SAK:laisten liittojen avoin vasemmistolaisuus.