Nyt rasismista puhuvat maahanmuuttajataustaiset keskustalaiset – "Suomi menettää valtavasti"
Olen kokenut rasismia, vähättelyä, ennakkoluuloja ja vihaa, jonka voin yhdistää siihen, että olen maahanmuuttaja ja musta nainen, kertoo yrittäjä ja vantaalainen keskusta-aktiivi Georgiana Forsang.
Forsangin mukaan rasismi vaikuttaa kokijaansa yksilöllisesti, aiheuttaa syvää tuskaa ja on epäoikeudenmukaista. Pahimmassa tapauksessa rasismi johtaa syrjäytymiseen ja eristyneisyyteen, jonka seuraukset eivät tutkitusti ole koskaan hyviä.
– Olisi tärkeää kuitenkin käsitellä aihetta enemmän rasismia kokeneiden selviytymisen ja yhteiskunnan edun kannalta ja jättää uhriutuminen. Huomionarvoista on myös se, ettei kaikki kritiikki ole rasismia, Forsang jatkaa.
Vuonna 2011 Suomeen miehensä työn vuoksi muuttanut Forsang muistuttaa, että maahanmuuttajat tuovat arvokasta osaamista yhteiskuntaan. Sitä ei kuitenkaan osata hyödyntää.
– Suomi menettää valtavasti uutta innovatiivista osaamista ja kansainvälisiä kontakteja. Miksi? Epäluulo, pelko, ujous, rasismi, epäluottamus… siihen on monia syitä, Forsang pohtii.
Forsangilla itsellään oli Suomeen tulleessaan taskussaan oikeustieteiden maisterin paperit Kamerunista. Hän opetteli sinnikkäästi kieltä ja teki lähihoitajan opinnot, mutta Kamerunissa suoritetusta tutkinnosta ei ollut mitään hyötyä, joten hän päätti nostaa rimaa. Lopulta ovet Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen aukesivat.
Puhe rasismista on pitänyt kesällä poliittisen keskustelun kuumana. Ensin julkisuuteen tulivat valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) vanhat kommentit Jussi Halla-ahon Scripta-blogissa. Purra kirjoitti muun muassa “turkkilaisapinasta” ja “neegereistä”.
Pian esille nousivat elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) kirjoitukset, kun Helsingin Sanomat julkaisi hänen yksityisviestejään vuodelta 2016. Niissä Rydman käytti toistuvasti rasistista kieltä kirjoittaen muun muassa, että kielo “leviää ja lisääntyy kuin somali”.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on vakuuttanut, että rasistista kieltä ei suvaita ministerityössä.
Eduskunta ei ole ollut opposition vaatimuksista huolimatta koolla kesken kesätauon. Hallitus aikoo kuitenkin antaa eduskunnalle tiedonannon yhdenvertaisuudesta ja rasisminvastaisuutta edistävistä toimista heti syysistuntokauden alussa.
Vuonna 2002 perheensä kanssa kiintiöpakolaisena Afganistanista Suomeen tullut helsinkiläinen keskusta-aktiivi Vahideh Fana arvioi ministereiden aiempaa kielenkäyttöä rasistiseksi ja epäsopivaksi.
– Mielestäni Suomessa monikulttuurisuus on uusi normaali, ja sen hallitsemiseen tarvitaan uusia käytäntöjä, ei rasismia, Fana sanoo.
Samoilla linjoilla on myös Forsang. Hänen mielestään tärkeintä olisi luoda avoin ja kunnioittava ympäristö kaikille. Työtä on vielä paljon jäljellä. Päättäjät pitäisi velvoittaa irtisanoutumaan rasismista ja välttämään kaikenlaista vihan lietsontaa.
– Aktiivinen myötätuntoinen toiminta ja selvät säännöt ovat avaimia vihan korjaamiseen ja yhdenvertaisuuden edistämiseen, hän näkee.
Forsang uskoo, että myös rasistit voivat muuttaa kantojaan, kun tieto ja sivistys asiaan liittyen kasvaa.
Fana näkee kohuissa myös myönteistä, sillä nyt yhteiskunnassa on käyty rasismista laajaa keskustelua. Mielenosoitus rasismia vastaan kokosi tuhansia ihmisiä kadulle, ja uusia on suunnitteilla. Kaikki sellainen alleviivaa ajatusta, että Suomessa ei anneta sijaa rasismille.
Fana työskentelee TE-toimistossa omavalmentajana. Fanan mukaan varsinaiset rasistiset kokemukset ovat olleet hänen kohdallaan yksittäisiä.
– Korostan, että hyviä kokemuksia on ollut valtavan paljon. Suomalaiset ovat aina olleet avuliaita.