Nouseva terveysuhka: Jo tölkki päivässä vaarantaa maksan
Vain yhden keinotekoisesti makeutetun limutölkin juominen voi lisätä jopa 60 prosentilla riskiä sairastua rasvamaksaan eli tilaan, joka yleensä liitetään suureen alkoholinkäyttöön.
Sen sijaan sokerilla makeutettu juoma voi kasvattaa riskiä 50 prosentilla. Tämä käy ilmi kiinalaisen, Suzhoussa sijaitsevan, the First Affiliated Hospital of Soochow Universityn tutkimuksesta. Sen tuloksista uutisoi CNN.
Ei-alkoholiperäinen rasvamaksatauti (NAFLD) kattaa tautikirjon rasvamaksasta steatohepatiittiin ja maksakirroosiin. Lääkäriseura Duodecimin mukaan rasvamaksatauti, joka ei johdu alkoholista, on Suomen yleisin maksataudin muoto, ja se on yleistä myös lapsilla ja nuorilla.
CNN:n mukaan rasvamaksataudin seuraukset voivat muistuttaa kovasta alkoholin kulutuksesta seuraavia haittoja. Seurauksena voi olla jopa maksasyöpä.
Tuoretta kiinalaistutkimusta johtanut Lihe Liu sanoo, että kevytlimsat eivät suinkaan ole terveellisempi vaihtoehto.
– Tutkimuksemme osoittaa, että vähäsokeriset tai sokerittomat juomat olivat itse asiassa yhteydessä suurempaan metaboliseen rasvamaksataudin (MASLD) riskiin, jopa maltillisilla kulutustasoilla, kuten yhdellä tölkillisellä päivässä, Liu sanoo.
Tutkijan mukaan tuoreet havainnot haastavat käsitystä siitä, että makeutusaineilla makeutetut juomat olisivat parempi vaihtoehto. Liu näkee, että metabolinen rasvamaksatauti onkin nyt nousemassa globaaliksi terveysongelmaksi.
Tutkimuksessa seurattiin lähes 124 000 brittiä, joilla ei ollut maksasairautta. Juomien laatua ja nauttimistiheyttä arvioitiin 24 tunnin ruokavaliokyselyillä eri vaiheissa kymmenenvuotista tutkimusjaksoa.
Sokeripitoiset juomat aiheuttavat veren glukoosin ja insuliinin nopeita piikkejä, mikä voi edistää painonnousua, sanoo Liu. Liiallinen sokeri voi myös kiihdyttää rasvan kertymistä maksaan.
Liun mukaan kevytjuomat voivat kuitenkin samalla tavalla vaikuttaa haitallisesti maksan terveyteen, vaikka ne ovat vähäkalorisia.
– Ne voivat muuttaa suoliston mikrobiomia, häiritä kylläisyyden tunnetta, lisätä mieltymystä makeisiin ruokiin ja jopa stimuloida insuliinin eritystä.