Naisasialiitto Unioni: Lähisuhdeväkivallan sovittelu on lopettava ja lautamiesjärjestelmästä luovuttava

Tasa-arvo

Naisasialiitto Unioni haluaa, että Suomen tuleva hallitus puuttuu naisiin kohdistuvaan väkivaltaan, vahvistaa lainsäädännöllä kehollista itsemääräämisoikeutta ja jakaa hoivavastuuta tasa-arvoisemmin.

130-vuotiaan kansalaisjärjestön tiedotteessa vaaditaan sovittelun lopettamista lähisuhdeväkivaltatapauksissa. Järjestö ajaa myös sterilisaatiolain uudistusta, verohelpotusta kuukautis- ja inkontinenssisuojille, loppua naisiin kohdistuvalle väkivallalle ja häirinnälle sekä hoivavastuun tasa-arvoista uusjakoa.

Naisasialiitto Unioni ottaa ensi kevään vaalit vakavasti, sanoo järjestön ja Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Fatim Diarra (vihr.).

– Ensi vuonna käytävät vaalit ovat kriittinen piste naisten oikeuksille Suomessa. Olemme nähneet, miten Puolassa, Venäjällä ja viimeksi Yhdysvalloissa tasa-arvo ottaa takapakkia konservatiivipoliitikkojen saatua valtaa.

– Sama ei saa toistua Suomessa. Meidän sukupolvemme joutuu taistelemaan ne samat taistelut, jotka äitimme ja isoäitimme jo kävivät, Diarra kommentoi tiedotteessa.

Unionin eduskuntavaalitavoitteisiin kuuluu myös sterilisaation ikärajan laskeminen 25 vuoteen ja puolison kuulemisvaatimuksen sterilisaation yhteydessä poistaminen.

Kuukautis- ja inkontinenssisuojien arvolisävero pitäisi järjestön mukaan laskea apteekissa myytävien terveystuotteiden 10 prosenttiin, kuten monissa EU-maissa.

Suomen suurimpia tasa-arvo-ongelma on kuitenkin naisiin kohdistuva väkivalta ja lähisuhdeväkivalta. Suomalaisista naisista 47 prosenttia on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, mikä on toiseksi eniten Euroopassa, muistutetaan tiedotteessa.

Järjestön mukaan sovittelusta tulee luopua seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ja lähisuhdeväkivallan tapauksissa. Seksuaalirikosten uhrien oikeusturvan vuoksi myös maallikkotuomareista, eli niin sanotuista lautamiehistä, on luovuttava.

Lisäksi tiedotteessa esitetään, että turvakotipaikkojen määrä on nostettava 550:een Euroopan neuvoston suositusten mukaisesti.

Suomalainen yhteiskunta pyörii järjestön mukaan naisvaltaisen hoivan varassa – niin palkallisen kuin palkattoman.

– Naiset hoitavat lapset, vanhukset ja sairaat. Hoiva on välttämättömyys, mutta hoivavastuun sukupuolittuneisuus on poliittinen valinta, johon on muitakin ratkaisuja, tiedotteessa kirjoitetaan.

Suomen tulevan hallituksen pitää Unionin mukaan laatia hoivan tulevaisuutta ja tasa-arvoa koskeva visio.

Sen tulisi käsitellä muun muassa naisvaltaisten alojen palkkausta, työaikajärjestelyjä, tulon- ja eläkekertymämenetyksiä hoivavastuussa läheisistä olijoille, sukupuolten hakeutumista eri koulutusaloille nykyistä monipuolisemmin sekä käytäntöjä, jotka kannustavat miehiä jäämään kotiin hoitamaan lapsia tai kantamaan vastuuta iäkkäistä vanhemmista.