“Muillekin kuin kovatuloisille on annettava valinnanvapaus“ – keskustan Honkonen puolustaa kotihoidontukea edistyksellisenä ja paperisodaltaan kevyenä sosiaaliturvan muotona

Kotihoidontuki

Poliitikkojen ei pidä tunkea keittiön pöydän ääreen sanelemaan pikkulasten hoitojärjestelyjä.

Näin jyrähtää keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen, kun kotihoidontuki on taas lakkautusuhan alla.

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama riippumaton tutkijaryhmä esittää Helsingin Sanomien tietojen mukaan kotihoidontuen poistamista keskeiseksi keinoksi kohentaa työllisyyttä.

– Perheitä pitää tukea, jotta heillä on mahdollisuus tehdä omat ratkaisunsa. Tästä kotihoidontuessakin on kyse. Esimerkiksi päiväkoti, perhepäivähoito ja kotihoito ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja. Jokainen perhe ja jokainen lapsi ovat erilaisia, Honkonen korostaa Facebook-päivityksessään.

Perheille kyse on useasta sadasta eurosta joka kuukausi, hän muistuttaa.

– Muillekin kuin kovatuloisille on annettava valinnanvapaus tehdä tilanteeseensa sopivin ratkaisu.

Perheiden täytyy saada tehdä omat ratkaisunsa pikkulasten hoidosta, keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen sanoo. Kuva: Petra Pöyliö

Kotihoidontuki on laajasti käytössä, Honkonen muistuttaa.

Lähes yhdeksän kymmenestä käyttää kotihoidontukea lapsen taaperoaikana. Kotihoidontuen poisto olisi kova isku myös kunnille, Honkonen toteaa.

– Alle kolmevuotiaan päivähoito maksaa yli tuhat euroa kuukaudessa. Jos 1–2-vuotiaita lapsia alettaisiin sosiaaliturvaa leikkaamalla pakkosiirtää päiväkoteihin, kasvaisivat kuntien menot voimakkaasti.

– Kysymys kuuluu: Olisiko järkevää perheen toiveiden vastaisesti lähettää yksivuotias päiväkotiin, vai pitäisikö perheen saada päättää? Keskustalaisena olen perheiden valinnanvapauden ja kotihoidontuen puolella.

Honkonen pitää kotihoidontukea joustavana, koska sen avulla lasta voivat hoitaa vaikkapa isä, äiti, mummo, vaari ja kummi.

– Kotihoidontuki on edistyksellinen ja paperisodaltaan kevyt sosiaaliturvan muoto.

Vanhempainrahan maksaminen päättyy, lapsi on noin yhdeksän kuukauden ikäinen. Sen jälkeen lapsen kotihoidosta saa tukea kolmeen ikävuoteen saakka. Kotihoidontukea voidaan maksaa myös muista alle 3-vuotiaan sisaruksista, jotka eivät ole vielä kouluikäisiä.

Hoitorahan määrä on 342,95 euroa kuukaudessa yhdestä alle 3-vuotiaasta. Muista perheen alle 3-vuotiaista lapsista maksetaan 102,67 euroa kuukaudessa ja yli 3-vuotiaista, alle kouluikäisistä lapsista 65,97 euroa kuussa.

Suomen iso haaste on liian alhainen syntyvyys ja lapsiperheiden jaksaminen. Tästä huolimatta kotihoidontuen…

Julkaissut Petri Honkonen Keskiviikkona 13. tammikuuta 2021