MT: Tutkimusjohtaja manaa perussuomalaisille kehnoa vaalimenestystä – taustalla yllättävä syy

Politiikka

Puolueiden kannatuksen historiasta nähdään, että populismi nostaa päätään nimenomaan huonoina aikoina, Taloustutkimus Oy:n tutkimusjohtaja Juho Rahkonen kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

– Toivottavasti perussuomalaiset eivät pärjää vaaleissa!

– Tämä saattaa kuulostaa puolueettoman mielipidetutkijan sanomana oudolta, joten antakaas, kun selitän.

Rahkonen alleviivaa, että hän suhtautuu kaikkiin puolueisiin rakentavan kriittisesti. Hänestä jokaisella puolueella on jotain annettavaa demokratialle.

Reilun kymmenen vuotta perussuomalaisia tarkasti seurannut tutkimusjohtaja huomauttaa, että puolueen nousun perimmäiset syyt olivat vuonna 2008 iskeneessä maailmanlaajuisessa finanssikriisissä ja sitä seuranneessa taloustaantumassa.

– Euromaiden tukipaketit toimivat oivallisesti syntipukkeina. Vaalikeväänä 2011 Soini lausui televisiohaastattelussa ääni väristen: ”Ei ole olemassa mitään vihreitä veroja – on vain veroja, jotka kansa maksaa”. Poliittinen klassikko oli syntynyt.

Rahkonen panee merkille, että vuosien 2015–2018 lyhyen nousukauden aikana perussuomalaisten kannatus painui alle kymmeneen prosentin.

Puolue nousi gallupeissa takaisin parinkymmenen prosentin tietämille, kun syksyllä 2019 taloudessa alkoi pyyhkiä huonommin.

– Auta armias, kun koronakriisin varjolla otetut kymmenien miljardien eurojen velat lankeavat autoilijoiden ja työssäkäyvien maksettavaksi.

– Lähivuosina 20 prosenttiakaan ei taida riittää, kun perussuomalaisten kannatusta mitataan.