MT: Ministeri Leppä korostaa ruokaturvan merkitystä – "Meille on tärkeintä, että 300 miljoonan tukipaketti suomalaiselle maataloudelle voidaan toteuttaa"

Ruokaturva

Komission keskiviikkona julkaistavassa ruokaturvatiedonannossa esitetään neljä eri toimenpidettä, joilla pyritään helpottamaan Ukrainan sodan aiheuttamia ongelmia maataloustuottajille ja koko elintarvikeketjulle.

– Meille on tärkeintä, että 300 miljoonan tukipaketti suomalaiselle maataloudelle voidaan toteuttaa eli että komissio näyttää vihreää valoa kansallisille tuille, kommentoi maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) Maaseudun Tulevaisuden haastattelussa.

Valtion tuet sallivien joustojen lisäksi komission esityksessä lähdetään siitä, että unionin yhteiseen maatalouspolitiikkaan (cap) sisältyvä 500 miljoonan euron riskirahasto aktivoidaan sodan aiheuttamien kielteisten vaikutusten torjumiseksi.

Suomelle se tarkoittaa omien panostusten kanssa noin 15 miljoonan euron lisäjyvitystä.

Kaikkein tärkeintä Lepän mielestä on kuitenkin se, että komission vihreän kehityksen ohjelmaan sisältyvien muutosesitysten sisältöjä mietitään nyt uudelleen. 

– Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään akuutista korjausliikkeestä, vaan myös siitä, että ruokaturvan ja Euroopan omavaraisuuden merkitys ymmärretään nyt viimeinkin täällä Brysselissä. Jos ruokaturvasta ei pidetä huolta, myös muut tavoitteet jäävät saavuttamatta, hän muistuttaa.

Ministeri Leppä vahvistaa, että vihreän siirtymän -ohjelmaan kuuluva ”pellolta pöytään” -strategia (Farm to Fork) on navakassa vastatuulessa.

Jäsenmaista äänekkäimmin sitä on viime päivinä kyseenalaistanut Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Macronin mukaan kestävä ruokastrategia vähentää EU:n elintarviketuotantoa 13 prosenttia. Sitä on vaikea sovittaa yhteen unionin oman ruokaturvan ja uhkaavan globaalin ruokakriisin kanssa.

EU-maissa ei ole kuitenkaan syytä valmistautua suoranaiseen elintarvikepulaan. Jo nyt nähdään, että hinnat ovat lähteneet rakettimaiseen nousuun ja se aiheuttaa huomattavia ongelmia erityisesti pienituloisille kotitalouksille kaikkialla Euroopassa.