MT: Maaseudulla asuvat yhä tyytymättömämpiä Yleen – MTK-johtajan syytökset kenties monen muistissa

Yleisradio

Maaseudulla asuvien tyytymättömyys Yleisradiota (Yle) kohtaan on kasvanut selvästi, kertoo Maaseudun Tulevaisuuden (MT) kysely.

Suomen yleisradioyhtiöön on kuitenkin tyytyväisiä suurin osa suomalaisista. Lähes 40 prosenttia on silti sitä mieltä, ettei saa katetta Yle-verolle. Maaseutumaisissa kunnissa tyytymättömyys on nyt peräti 58,5 prosentin luokkaa, kun se viime vuonna oli 46 prosenttia. Toissa vuonna tyytymättömiä oli MT:n kyselyssä 51 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla asuvista 61 prosenttia on tyytyväisiä Yleen ja maaseutumaisissa kunnissa asuvista 31 prosenttia eli ero on 30 prosenttiyksikköä, lehti kirjoittaa. Miehet ovat hieman naisia tyytyväisempiä.

Puoluekannoittain tarkasteltuna ero on MT:n mukaan erittäin suuri perussuomalaisten ja muiden puolueiden kannattajien välillä. Perussuomalaisista 22 prosenttia on tyytyväisiä Yleen ja 73 prosenttia tyytymättömiä. Kaikissa muissa puolueissa tyytyväisten määrä ylittää 50 prosenttia. Tyytyväisimpiä ovat kristillisdemokraatit, vihreät, SDP:n kannattajat ja vasemmistoliittolaiset.

Ylen hallituksen puheenjohtajan Matti Apusen mukaan maaseutuasujien tyytymättömyyden kasvu on hämmentävän suurta.

– Tieto pitää ottaa vakavasti ja tutkia tilannetta, mutta ilman yksilöintiä ei voi sanoa, mistä muutos johtuu.

Selityksen voi antaa se, että Yleä on syytetty esimerkiksi ideologisuudesta ja ylimielisyydestä. Myös yhtiön kokoa on arvosteltu tasaisin väliajoin paisuneeksi.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaati viime vuoden marraskuussa vahvaa muutosta Yleisradion journalismin sisältöön.

– Journalismi on ideologisesti värittynyttä. Kattaus asiantuntijoita on lähetyksissä kovin kummallinen, Marttila syytti MTK:n valtuuskunnan kokouksessa Seinäjoella.

Kokouksen keskustelussa maa- ja metsätaloutta koskevia sisältöjä arvosteltiin laajasti asenteellisiksi ja vaadittiin jopa Yle-veron lakkauttamista, MT kertoo.

Marttilan mukaan kritiikki pitää ottaa tosissaan, kun perinteisesti myönteisesti Yleen suhtautunut maaseudun väki on saanut tarpeekseen.