Ministeriö muutti linjaustaan: Koronavirustartunnoista tiedotetaan nyt erva-alueittain – ”Tämä on merkittävä muutos”

Koronavirus

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on muuttanut ohjeistustaan siitä, miten koronavirustilanteesta voidaan tiedottaa alueellisella tasolla.

Jatkossa yliopistolliset sairaalat kertovat koronavirustartunnoista erityisvastuualueittain. Erva-alueita on Suomessa yhteensä viisi.

Yliopistosairaalat voivat kertoa myös sairaalahoidossa ja tehohoidossa olevien määrät. Myös koronaviruksen aiheuttamat kuolemantapaukset voidaan kertoa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan käytäntö muuttaa merkittävästi STM:n aiempaa linjausta.

– Olisimme halunneet kertoa näistä jo aiemmin, mutta meidän näkemyksemme mukaan STM kielsi sen. Nyt me voimme raportoida tartuntamäärät, hoidossa olevien määrät ja mahdolliset kuolemantapauksetkin itse, Korpelainen sanoo Suomenmaalle.

– Linjaus selkiyttää aiempaa, koska vielä alkuviikosta jotkut sairaanhoitopiirit kertoivat kaiken itse, osa taas ei kertonut mitään STM:n ohjeistuksen vuoksi, hän lisää.

STM:n aiempi linjaus herätti kritiikkiä, sillä eri alueilla oli hankala tietää koronaviruksen paikallistilanteen kehittymistä.

OYS aikoo tiedottaa erva-alueensa koronavirustilanteesta päivittäin.

Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) erityisvastuualueella on Korpelaisen mukaan tällä hetkellä 48 todennettua koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on nyt kuusi henkilöä ja tehohoidossa yksi henkilö.

Lukemat ovat Korpelaisen mukaan yhtä kuin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin lukemat.

OYS:n erityisvastuualueeseen kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan, Keski-Pohjanmaan ja Lapin sairaanhoitopiirit sekä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä.

Sosiaali- ja terveysministeriön viestinnästä vahvistetaan Suomenmaalle, että ohjeistus erva-alueittain tapahtuvasta koronavirustilanneviestinnästä pitää paikkaansa.

Erityisvastuualueet muodostuvat Suomessa viiden yliopistosairaalan ympärille.

Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) erva-alueeseen kuuluvat Helsingin ja Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Kymenlaakson sekä Päi​jät-Hämeen sairaanhoitopiirit.

Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) erva-alueeseen kuuluvat Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Itä-Savon, Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirit.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) erva-alueeseen kuuluvat Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) erva-alueeseen kuuluvat Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit.

Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) erva-alueeseen kuuluvat mainitut Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan, Keski-Pohjanmaan ja Lapin sairaanhoitopiirit sekä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä.

Juttua päivitetty klo 17:10.