Ministeri Sirpa Paatero MTV:llä: Kukaan ei kysynyt minulta hyväksyntää Postin pakettilajittelijoiden tes-siirrolle 

Postin työriitaan ei saatu sopua eilisissä neuvotteluissa, joten lakko jatkuu
Postilakko

Omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan kukaan ei kysynyt häneltä hyväksyntää Postin päätökselle siirtää noin 700 pakettilajittelijaa toiseen työehtosopimukseen.

Paatero sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, että kyseessä on yhtiön sisäinen päätös. Paateron mukaan hänelle kerrottiin päätöksestä sen jälkeen, kun se oli tehty.

Posti siirsi syksyn aikana noin 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn ja Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin. Ammattiliitto PAU ei hyväksy siirtoa.

Kiista pakettilajittelijoiden asemasta on toistaiseksi estänyt sovun löytymisen Postin työriidassa.

– Tässä sen 700:n siirto toiseen yhtiöön on realiteetti. Sen on yhtiö tehnyt, Paatero sanoi.

Hänen mukaansa omistajaohjausministeri päättää yhtiön hallituksesta ja käy hallituksen kanssa keskusteluja siitä, mihin yhtiö menee. Hallitus puolestaan ohjaa yhtiön toimivaa johtoa.

– Tästä työnjaosta yritän pitää kiinni yhä.

STT:n tietojen mukaan valtion omistajaohjausosasto antoi aiemmin syksyllä tukensa Postin pakettilajittelijoiden siirrolle toiseen työehtosopimukseen.

STT:n tietojen mukaan omistajaohjausosasto antoi tukensa kokonaisratkaisulle, johon kuuluu myös 27 kuukauden siirtymäaika.

Posti sanoi tiistaina tiedotteessa, että pakettilajittelijoiden siirtoa koskevat päätökset on tehty valtion omistajaohjauksen tuella.

Syyskuun alussa Paatero ilmoitti, että työntekijöiden siirrossa Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin otetaan aikalisä.

– Siinä kohtaa kun kaikkien jakelussa olevien työntekijöiden osalta käydään neuvotteluja, niin samassa yhteydessä käydään keskustelua paketti- ja verkkotoiminnan työntekijöiden osalta, Paatero sanoi syyskuun tiedotustilaisuudessa.

Ministerin viestin jälkeen PAU keskeytti silloiset työtaistelutoimensa.

Aikalisän jälkeen Postin hallitus päätti, että toiseen yhtiöön ja työehtosopimukseen siirrettyjen pakettilajittelijoiden palkkojen siirtymäaikaa pidennetään ja kokonaispalkka säilyy nykyisellään tammikuun 2022 loppuun saakka.

Paatero katsoi tuolloin, että yli kahden vuoden siirtymäaika kuulostaa työntekijöiden näkökulmasta suhteellisen hyvältä. PAU taas sanoi, ettei siirtymäaika ratkaise yhtään mitään.

Postin työriitaan ei saatu ratkaisua eilisissä neuvotteluissa, joten postilakko jatkuu. Lakko on nyt kestänyt puolitoista viikkoa.

PAU tviittasi myöhään eilen, että sopua ei ole löytynyt eikä uutta sovintoehdotusta ole jätetty. PAUn mukaan osapuolet kävivät päivän aikana neuvotteluja eri asioista, mutta keskeiset asiat ovat edelleen ratkaisematta. Sovittelun jatko jäi valtakunnansovittelijan uuden ilmoituksen varaan.

PAUn aktiivit järjestävät tänään Eduskuntatalon edustalla mielenosoituksen, jossa vaaditaan valtion omistajaohjausta puuttumaan Postin toimintaan.