Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero tarkentaa lausuntoaan pakettilajittelijoiden tes-siirrosta: Posti kertoi suunnitelmista valmistelun aikana 

Aamulla Paatero sanoi MTV:llä, että kukaan ei kysynyt häneltä hyväksyntää Postin päätökselle
Postilakko

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) tarkentaa aamulla televisiossa antamaansa lausuntoa Postin pakettilajittelijoiden siirrosta toiseen työehtosopimukseen.

Paatero kertoo nyt, että Posti on informoinut häntä siirtoa koskevista suunnitelmista valmistelun aikana.

– Olen siis tiennyt teemasta, mutta yhtiön hallituksen päätöksestä ja sen sisällöstä minua informoitiin päätöksenteon jälkeen, Paatero sanoo tiedotteessa.

Paatero sanoi aamulla MTV:n Huomenta Suomessa, että kukaan ei kysynyt häneltä hyväksyntää Postin päätökselle siirtää noin 700 pakettilajittelijaa toiseen työehtosopimukseen. 

Posti siirsi syksyn aikana pakettilajittelijat tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn ja Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin. Ammattiliitto PAU ei hyväksy siirtoa. Kiista pakettilajittelijoiden asemasta on toistaiseksi estänyt sovun löytymisen Postin työriidassa.

Tiedotteessa Paatero vetoaa Postin työriidan osapuoliin nopean sovinnon saavuttamiseksi.

– Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti, Paatero toteaa tiedotteessa.

Aamulla Paatero luonnehti 700 pakettilajittelijan siirron toiseen yhtiöön olevan ”realiteetti”.

Tiedotteessa Paatero kommentoi, että tämänkaltaiset päätökset kuuluvat itsenäisesti yhtiön hallitukselle. Hän viittaa valtion omistajapolitiikkaa koskeviin periaatteisiin ja osakeyhtiölakiin.

STT:n tietojen mukaan valtion omistajaohjausosasto antoi aiemmin syksyllä tukensa Postin pakettilajittelijoiden siirrolle toiseen työehtosopimukseen.

STT:n tietojen mukaan omistajaohjausosasto antoi tukensa kokonaisratkaisulle, johon kuuluu myös 27 kuukauden siirtymäaika.

Posti sanoi tiistaina tiedotteessa, että pakettilajittelijoiden siirtoa koskevat päätökset on tehty valtion omistajaohjauksen tuella.

Syyskuun alussa Paatero ilmoitti, että työntekijöiden siirrossa Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin otetaan aikalisä.

– Siinä kohtaa kun kaikkien jakelussa olevien työntekijöiden osalta käydään neuvotteluja, niin samassa yhteydessä käydään keskustelua paketti- ja verkkotoiminnan työntekijöiden osalta, Paatero sanoi syyskuun tiedotustilaisuudessa.

Ministerin viestin jälkeen PAU keskeytti silloiset työtaistelutoimensa.

Aikalisän jälkeen Postin hallitus päätti, että toiseen yhtiöön ja työehtosopimukseen siirrettyjen pakettilajittelijoiden palkkojen siirtymäaikaa pidennetään ja kokonaispalkka säilyy nykyisellään tammikuun 2022 loppuun saakka.

Paatero katsoi tuolloin, että yli kahden vuoden siirtymäaika kuulostaa työntekijöiden näkökulmasta suhteellisen hyvältä. PAU taas sanoi, ettei siirtymäaika ratkaise yhtään mitään.

Postin työriitaan ei saatu ratkaisua eilisissä neuvotteluissa, joten postilakko jatkuu. Lakko on nyt kestänyt puolitoista viikkoa.

PAU tviittasi myöhään eilen, että sopua ei ole löytynyt eikä uutta sovintoehdotusta ole jätetty. PAUn mukaan osapuolet kävivät päivän aikana neuvotteluja eri asioista, mutta keskeiset asiat ovat edelleen ratkaisematta. Sovittelun jatko jäi valtakunnansovittelijan uuden ilmoituksen varaan.

PAUn aktiivit järjestävät tänään Eduskuntatalon edustalla mielenosoituksen, jossa vaaditaan valtion omistajaohjausta puuttumaan Postin toimintaan.