Rahaministeri ilmasi Ylellä huolensa postilakon neuvottelutilanteesta – “Lakot syövät aina kansantaloutta“

Talous

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) totesi Radio Yle 1:n Ykkösaamussa torstaina olevansa huolissaan postilakon neuvottelutilanteesta.

– Lakot syövät aina kansantaloutta ja näkyvät bruttokansantuotekertymässä. Lakot aina maksavat, hän sanoi.

Lintilän mukaan neuvottelukierrokselle lähdettiin vähän väärällä tahdilla.

– Neuvottelukierrosta on jäljellä pitkä pätkä. Jos on näin vaikeaa jatkossakin, se tulee selvästi vaikuttamaan maan talouteen.

Valtiovarainministeri toivookin, että työmarkkinaosapuolet yrittäisivät etsiä sopua kaikin mahdollisin keinoin. Hän ei lähtenyt ennustamaan, nähdäänkö jatkossa lisää lakkoja.

– Sitä on täysin mahdoton sanoa. Toivon, että ei, ja sitä kaikki osapuolet toivovat.

Kuntapuolen neuvottelut alkavat vasta vuodenvaihteen jälkeen. Muun muassa naisvaltaiset matalapalkka-alat ovat esittäneet isoja palkankorotusvaateita.

– Aika lujaa ajetaan jo tällä hetkellä. Kannattaisi etsiä sopua, Lintilä toppuuttelee.

Valtiovarainministeri totesi hallituksen suhtautuvan vakavasti Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja komission Suomen talouden tilaa ja julkisten menojen kasvua koskeviin varoituksiin.

– Sinällään näissä ei ollut meille mitään yllättävää. Hallitus on ollut rehellisen avoin. Samoja kipukohtia on pidetty esillä.

Lintilä vakuutti, että hallituksella on takataskussaan kikkoja työllisyyden nostamiseksi 75 prosentin haamurajaan.

– Tehokkaita keinoja on tulossa ja työmarkkinaosapuolet ovat mukana, hän sanoi, mutta ei vielä suostunut paljastamaan mitään konkreettista.

Valtiovarainministeri huomautti myös, että valuuttarahastokin piti Suomen ensi vuoden budjettia hyvänä ja tilanteeseen sopivana.

– Tietyllä tavalla voi sanoa, että henkisesti teki hyvää huomata, että kannan huolta samoista asioista kuin IMF. Olisin huolestunut, jos itse näkisin, että meidän ongelmat ovat erilaisia kuin mitä IMF nostaa.