Ministeri Lintilä ei lämpene dieselveron poistolle – "Yksi lennokki-isku voi muuttaa polttoaineen hintaa huomattavasti eduskuntaa enemmän"

Liikenne

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan liikenteen kehittämiseksi on laadittava pitkän tähtäimen kokonaisvaltainen suunnitelma.

Hänen mukaansa liikenne kuuluu niihin yhteiskunnan osa-alueisiin, jotka muuttuvat kaikkein eniten tulevien vuosikymmenten kuluessa.

Lintilä pohti liikenteen tulevaisuutta torstaina, kun eduskunta käsitteli kansalaisaloitetta dieselveron poistamiseksi.

Aloitteen alullepanijoiden mielestä käyttövoimaveron perusteena oleva käyttökustannusten tasaus ei enää toteudu bensiini- ja dieselpolttoainetta käyttävien autojen välillä.

Lintilä huomautti, että keskustelua polttoaineiden hinnasta tullaan aina käymään.

–  Me kaikki kuitenkin tiedämme sen, että yksi lennokki-isku tulee muuttamaan polttoaineen hintaa jo huomattavasti enemmän kuin mitä me täällä eduskunnassa pystymme tekemään.

Lintilän mielestä yksittäisen polttoaineen veromuutoksen sijaan Suomessa tulee pohtia liikenteen tulevaisuutta kokonaisuutena.

Esimerkiksi sähköautot ja hybridiautot kasvattavat koko ajan suosiotaan.

– Pitää mieltää se, että jatkossa on hyvin todennäköistä, että valtio ei kerää polttoaineesta verotuloja samalla tavalla kuin tällä hetkellä, Lintilä totesi.

Hänen mukaansa polttoaineista saatavien verotulojen hupeneminen tulee olemaan valtion kirstun kannalta hankala paikka.