Ministeri Leppä metsäkeskustelusta: "Suomalaisesta metsien hoidosta on annettu kuva lyhytnäköisenä riistona"

Metsäpolitiikka

Suomalaista metsänomistajaa ja -hoitoa kelpaa puolustaa, kirjoittaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) Suomenmaan blogissaan.

Kuluneen kesän metsästrategiakeskustelussa on Lepän mukaan unohtunut, mistä oikeastaan puhutaan.

– Julkisessa keskustelussa on valitettavasti unohtunut, että puhuttaessa Suomen metsistä, puhumme noin 660 000 suomalaisen yksityishenkilön ja perheiden ylisukupolvisesta omaisuudesta.

Julkinen keskustelu metsästrategian ympärillä on ministerin mukaan ollut myös omiaan antamaan suomalaisesta metsäosaamisesta vääristyneen kuvan.

– Ikävintä on se, että suomalaisesta metsien hoidosta on annettu kuva lyhytnäköisenä riistona, vaikka totuus on täysin toisin. Suomessa metsien tila ja metsävarat tunnetaan nimittäin parhaiten maailmassa, Leppä kirjoittaa.

Leppä painottaa, että metsästrategian toimeenpanossa keskusta pitääkin tiukasti kiinni jäsenmaiden päätösvallasta.

Se on ministerin mukaan myös paras keino edistää ilmasto- ja ympäristötavoitteita: metsien kestävällä käytöllä pystytään korvaamaan fossiilisia raaka-aineita.

– Keskustan mielestä voimme tukea EU:n ilmastopolitiikassa päästövähennys- ja uusiutuvan energian tavoitteita. Sen ehtona kuitenkin on, että työkalupakkia ei voi jatkuvasti rajoittaa uusiutuvan energian tai metsästrategian sääntelyssä. Toisella kädellä ei voi vaikeuttaa tavoitteen saavuttamista, Leppä linjaa.

Vaikuttamistyötä täytyykin ministerin mukaan jatkaa, jotta eri näkökulmat tulevat huomioiduiksi.

– Tulemme pitämään jatkossakin vaikuttamistyössä esillä metsien hoidon ja käytön kokonaiskestävyyttä eli ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden yhteensovittamista, Leppä lupaa.