Ministeri Annika Saarikko kannusti ehdokkaita Oulussa: ”Ryhti suoraksi ja katse eteenpäin”

Vaalit2919

– Ryhti suoraksi, kannustaa Annika Saarikko kansanedustajaehdokkaita ja muitakin keskustalaisia.

– On aivan oma valinta, mitä asioita listaamme: saavutuksia vai niitä asioita, jotka jäivät saavuttamatta.

Elokuusta 2017 perhe- ja peruspalveluministerinä toiminut Saarikko kiertää viikonlopun aikana Pohjois-Pohjanmaata yhdessä ehdokkaiden kanssa. Kiertue etenee Pudasjärven ja Taivalkosken kautta ja päättyy sunnuntaina Kuusamoon.

Perjantai-iltana Oulussa ministeri luetteli hallituksen hyviä tekoja ja keskustalainen yleisö nyökytteli.

Rahaa on tullut niin rautatien, moottoritien kuin syväväylänkin kunnostamiseen. Taputus alkoi siinä kohtaa, kun ehdittiin uuden sairaalan rakentamiseen. Se on Oulussa iso asia.

Ministeri muistutti, että positiivinen lista nostaa omaa tunnelmaa ja kohentaa ryhtiä, mutta ei sillä vaaleja voiteta.

– Ihmiset haluavat kuulla, mitä jatkossa tehdään. On katsottava eteenpäin.

Ja keskusta on valmistellut hyvät ohjelmat. Ihmisille on paljon kerrottavaa. Esimerkiksi perhepolitiikasta:

– Meille kyse on muustakin kuin vanhempainvapaista ja kiintiöitävistä kuukausista. Ei vanhemmuus lopu siihen, kun lapsi täyttää kolme. Moni kokee, että se ei lopu koskaan, se vain muuttaa muotoaan.

Hallitus on joka vuosi antanut kunnille lisää rahaa, että lapsiperheille voitaisiin järjestää kodinhoitajien apua. Kaikki kunnat vain eivät ole ohjanneet rahaa siihen, mihin hallitus tarkoitti ja yleensäkin avun saanti on liian byrokraattista.

– Haluamme, että jatkossa neuvolan hoitajilla on valta päättää pikaisesta lyhytaikaisesta kotiavusta silloin, kun väsynyt itkevä äiti tulee vauvan kanssa vastaanotolle, linjasi Saarikko.

Isompienkin lasten vanhemmat tarvitsevat apua.

– Teini-ikäisten vanhemmat ovat tänä päivänä vaikeammassa asemassa kuin koskaan aikaisemmin, arveli Saarikko.

Hän tunnusti itsekin olevansa ”aika pihalla” siitä, millainen on nyky-teinien maailma, millaisia paineita heillä on – ja mitä kaikkea he sosiaalisessa mediassa joutuvat kohtaamaan.

Siksi on ymmärrettävää, että monet vanhemmat tuntevat itsensä avuttomiksi etenkin nyt Oulussa julki tulleiden järkyttävien seksuaalirikosten jälkeen.

– Surkeintahan on, että kyse ei ole vain Oulun tapauksista. Samaa tapahtuu kaikkialla, muistutti Saarikko.

Maahanmuuttajilla on yliedustus seksuaalirikostilastoissa ja siihen on omat syynsä, joista on rohjettava puhua, mutta suomalaisten osuus tilastossa on sittenkin ylivoimaisesti suurempi.

– Kolme neljästä on suomalaisia, huokaa Saarikko.

Hallituksen linja maahanmuuttoasioissa on hänen mielestään ollut aika lailla kohdillaan.

– Senhän on voinut havaita eduskunnan kyselytuntien värikkäissä keskusteluissakin. Jokainen hallituksen esitys on tuomittu toisaalla aivan lepsuksi ja riittämättömäksi ja toisaalla ihan kauheaan ihmiskuvaan perustuvaksi ja julmaksi.

– Asioista pitää puhua oikeilla nimillä ja rikolliset pitää tuomita, mutta paniikkia ei pidä lietsoa, eikä vihaa.

Ennaltaehkäisyyn pitää paneutua, mutta vähintään yhtä tärkeää on auttaa uhreja ja heidän perheitään. Eikä pidä väittää, että kaikki nuorten ongelmat johtuisivat siitä, että vanhemmuus on vähän hukassa.

Katse on käännettävä kotiin, joka Santeri Alkionkin mukaan on maailman keskipiste. Vanhempia ei saa jättää yksin.

Keskustanaiset yritti kymmenisen vuotta sitten ehdottaa yhteisesti sovittuja kotiintuloaikoja. Seurauksena oli pilkkaa ja naureskelua.

– Muistan iltapäivälehden ison otsikon, jossa todettiin, että keskusta on kukkahattutätien puolue…

Nykyisin Islannin pääkaupungissa Reykjavikissa on määritelty kotiintuloajat kaikille lapsille ja nuorille ja Saarikko iloitsee, että varsinais-suomalaisessa Laitilan kaupungissa on juuri tehty vastaavanlainen päätös. Se kertoo välittämisestä.

– Pitkään on korostettu, että nuori tarvitsee vapautta ja tilaa, ja vanhempia on kehotettu astumaan hieman taaksepäin. Nyt on aika astua askel lähemmäs.