Migri aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista – työntekijät vähenemässä ja käsittelyajat pitenemässä ensi vuonna
Maahanmuuttovirasto (Migri) aloittaa yt-neuvottelut henkilöstön lomautuksista. Neuvottelun piirissä on viraston koko 1 025 työntekijän henkilökunta.
Viraston harkitsee henkilöstön lomauttamista kahdeksi viikoksi loppuvuoden aikana. Neuvotteluesityksen mukaan henkilökuntaa ei ole tarkoitus irtisanoa tai osa-aikaistaa.
Neuvottelujen syynä on viraston 4,5 miljoonan euron kokoinen määrärahavaje loppuvuodelle. Lisätalousarviossa Migrille on ehdotettu 2,5 miljoonan euron lisärahoitusta.
Virasto aloittaa yt-neuvottelut 29. lokakuuta, ja niihin on varattu kaksi viikkoa. Virasto keskeyttää neuvottelut, jos se saa kaipaamansa puuttuvan kahden miljoonan euron rahoituksen.
Migrin henkilöstömäärä tulee ensi vuodeksi pienenemään noin 900:aan vähenevän rahoituksen vuoksi. Työntekijöiden määrää vähennetään siten, että määräaikaisia sopimuksia jätetään uusimatta vuodenvaihteen jälkeen.
Helsingin Sanomat kertoi kaksi viikkoa sitten Migrin tarpeesta lomauttaa ja vähentää henkilökuntaansa. Vähennystarpeet ovat pysyneet samoina, viraston apulaispäällikkö Raimo Pyysalo vahvistaa STT:lle.
– Näillä näkymin on arvioitu, että lupiin tulee keskimäärin 2–3 kuukautta pidempi käsittelyaika. Tämä on asia, joka työnantajien ja oppilaitosten on hyvä ottaa huomioon ensi vuonna.
Pidentyneet käsittelyajat nousivat keskusteluun syksyllä. Peliyhtiö Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen luonnehti niitä ”katastrofiksi” yrityksille.
Antti Rinteen (sd.) hallituksen tavoitteena on, että työperäiset oleskeluluvat käsiteltäisiin kuukauden määräajassa. Pyysalo pitää ristiriitaisena sitä, että virastoa moititaan pitkistä käsittelyajoista, mutta samaan aikaan sen rahoitus pienenee.
Pyysalon mukaan Migrin rahoitus on pienenemässä 40 prosentilla viime vuodesta vuoteen 2022, mikä johtaa myös toimipaikkojen vähentämiseen ja irtisanomisiin.
– Tämä on viraston kannalta umpikuja, että tehtävät kasvavat jatkuvasti, mutta resursseja vähennetään, hän sanoo.
Viivästykset näkyvät myös turvapaikkahakemusten käsittelyssä.
– Siihen on korvamerkitty kolme miljoonaa ensi vuodelle, joten siellä se näkyy vähemmän.