Metsästäjäliitto huolissaan susien seurantaan tulevasta katkoksesta – “Tulee aiheuttamaan merkittävän riskin metsästyskoirille“

Sudet

Metsästäjäliitto on yllättynyt Luonnonvarakeskuksen (Luke) päätöksestä lopettaa susien GPS-pannoitukset vuodeksi. Metsästäjäliitto on huolissaan päätöksen vaikutuksista tulevaan metsästyskauteen.

Luke lopettaa pannoitukset kehittääkseen pantatiedon uudentyyppistä hyödyntämistä. Susien pannoituksia ei tehdä lainkaan keväällä 2020, ja nykyisten pantasusien sijaintitietojen näyttäminen päättyy helmikuun 2020 lopussa. 

Pantasusien sijaintitiedot ovat olleet nähtävissä Luken riistahavainnot.fi-palvelussa. Palvelulla on pystytty ennaltaehkäisemään erityisesti susien aiheuttamia koiravahinkoja metsästyskauden aikana.

– Tämä katkos tulee aiheuttamaan merkittävän riskin metsästyskoirille, sillä susien liikkeiden seuranta on yksi tärkeimmistä tavoista suojata koiraa metsästyksen yhteydessä, sanoo Metsästäjäliiton puheenjohtaja Tuomas Hallenberg.

– Metsästäjät ovat oppineet käyttämään Luonnonvarakeskuksen tuottamaa susien satelliittipaikannustietoa ahkerasti välttääkseen metsästyskoirien ja susien kohtaamiset riskeineen.

Metsästäjäliiton yhtenä tavoitteena on koiran kanssa metsästämiseen liittyvien olosuhteiden parantaminen ja perinteisen suomalaisen koirametsästyskulttuurin turvaaminen.

– Tekniikan kehittäminen siihen suuntaan, että susien liikkeistä saadaan yhä tarkempaa ja luotettavampaa tietoa on tärkeää, mutta kehitystyö tulisi tehdä niin, että metsästyskoirien omistajille tärkeä palvelu ei pääse katkeamaan, Hallenberg tähdentää.

Liitto esittää viranomaisille aktiivista koiraturvallisuutta edistävien ratkaisujen hakemista. Metsästäjäliitto pelkää, että susikonflikti pahenee syksyn 2020 aikana, kun susien liikkeistä ei ole saatavissa paikannustietoa.

Liitto pitää Tassu-havaintojen kirjaamista syksyllä entistäkin tärkeämpänä, jotta tieto susireviireistä ja susien liikkeistä olisi mahdollisimman tarkkaa ja ajantasaista.