Metallin hallituksen kokouksesta tulossa vaikea
Metalliliiton hallitus käsittelee Teknogiateollisuuden kanssa saatua neuvottelutulosta vielä tänään.
– Kun meillä on neuvottelutulos olemassa, niin totta kai minä seison neuvottelutuloksen takana, Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi.
Hän ei osannut sanoa, kuinka myöhään hallituksella menee.
– Nämä työmarkkina-asiat saattaa joskus viedä vähän aikaa, saattaa olla, että mekin joudutaan hetken aikaa vielä istumaan oman hallituksen kanssa, Aalto sanoi.
Osapuolet eivät vielä kertoneet neuvottelutuloksen sisältöä.
Teknologiateollisuuden työvaliokunta on jo hyväksynyt tuloksen.
Sillä oli hyväksymiseen mandaatti.
– Vaikka ensisijaisesti neuvottelemme omasta sopimuksestamme, niin kyseessä on niin merkittävä toimiala Suomessa, että mekin halusimme kantaa vastuuta kilpailukykysopimuksen syntymisestä, jota Teknologiateollisuus pitää Suomen talouden kannalta välttämättömänä asiana, sanoi työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen.
Metalliliiton hallituksen kokouksesta on tulossa vaikea.
Poikkeuksellisesti Metalliliiton neuvottelukunta ei ollut esityksestä yksimielinen, sillä yksi noin kymmenestä neuvottelijasta äänesti esitystä vastaan.
Aallon mukaan se, että neuvottelukuntakaan ei ollut yksimielinen, kertoo, että asiat ovat vaikeita eikä helppoja ratkaisuja ole.
– En lähde nyt sen enempää tässä puimaan ennen hallituksen kokousta, Aalto sanoi toimittajille.
Liitto päätyi vasta äänestyksen jälkeen lähtemään ylipäätään mukaan neuvotteluihin kilpailukykysopimuksesta.
Tuolloin äänet jakautuivat 13 puolesta ja 6 vastaan.
Metalliliiton hallituksessa on 20 jäsentä, joista 13 on demareita ja 7 vasemmistoliittolaisia.
Metalliliiton lopullista kantaa kilpailukykysopimukseen joudutaan odottamaan aina 10. kesäkuuta saakka, jolloin liiton valtuusto on koolla.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallitus arvioi tilannetta illalla.
Kaikki palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava hyväksyivät jo päivällä sopimuksen sillä ehdolla, että Metalliliitto on mukana ja kattavuus riittävä.
EK:n kannalta tärkeää oli sekin, että suuri vientiala Metsäteollisuus hyväksyi kilpailukykysopimuksen kaikilla aloilla loppumetreillä perjantaina.