Mediat: Unkarin parlamentti on hyväksynyt lain, joka käynnistää maan eroamisen ICC:stä
Unkarin parlamentti on hyväksynyt lain, joka käynnistää maan eroamisen Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ICC:stä, kertovat uutistoimisto Reuters sekä puolalainen TVP.
Pääministeri Viktor Orbanin mukaan tuomioistuimesta on erottava, sillä siitä on tullut poliittinen. Irtautumisprosessi kestää Reutersin mukaan vuoden.
Orbanin hallitus ilmoitti eroamisesta huhtikuussa sen jälkeen, kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu oli saapunut vierailulle Unkariin. Sotarikoksista Gazassa epäilty Netanjahu sai kutsun, vaikka hänestä on annettu ICC:n pidätysmääräys. Netanjahua syytetään sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.
Orbanin hallinnon kannalta merkittävämpää on, että myös Venäjän presidentistä Vladimir Putinista on ICC:n pidätysmääräys.
Kansainvälinen rikostuomioistuin perustettiin yli kaksikymmentä vuotta sitten asettamaan edesvastuuseen maiden johtajia tai henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet sotarikoksiin, rikoksiin ihmisyyttä vastaan tai kansanmurhaan.
Unkari kuuluu ICC:n perustajajäseniin. Vetäytyessään Unkarista tulisi ensimmäinen EU:n jäsenvaltio, joka on irtautunut tuomioistuimesta. ICC:hen kuuluu kaikkiaan 125 maata, eikä Unkarin vetäytyminen sinällään vaikuta tuomioistuimen toimintaan.
Putinista ICC antoi maaliskuussa 2023 pidätysmääräyksen, joka liittyi ukrainalaisten lasten pakkosiirtoihin miehitetyiltä Ukrainan alueilta Venäjälle. Viktor Orbanin ja Putinin välit ovat tunnetusti lämpimät.
Orban on myötäillyt Venäjän kantoja ja myös vieraillut Venäjällä tapaamassa Putinia huolimatta Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.